Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΚΟ

Ανακοίνωση της Τ.Ο. Λάρισας του ΚΚΕ

κκεΠροεκλογικά προειδοποιούσαμε για την προώθηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), στην άσκηση πολιτικής μέσω διαφόρων δράσεων στο Δήμο Λάρισας την επόμενη 5ετία. Μάλιστα όταν στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατάγγειλαν ανοιχτά ότι αποτελεί στόχο της νέας δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ η κάλυψη των ελλείψεων σε μια σειρά τομείς ευθύνης του κεντρικού κράτους (κυβέρνηση) όπως η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, κτλ., από την «εθελοντική δράση» μέσω ΜΚΟ,

και την κοινωνική επιχειρηματικότητα μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), έσπευσαν να διαψεύσουν κατηγορηματικά, δίνοντας όρκους ότι ποτέ δε θα συμπράξουν με ΜΚΟ.

Πριν ‘’αλέκτωρ λαλήσει’’ η δημοτική αρχή αποκαλύπτεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προώθηση της προγραμματικής σύμβασης με ΜΚΟ η οποία προβλέπει την κατασκευή του Ξενώνα παιδιών με αυτισμό, με χρήματα από το ΕΣΠΑ και την παράδοση της λειτουργίας στην ΜΚΟ ‘’ΧΑΡΑ Ι’’. Άλλο παράδειγμα αποτελεί η δράση ‘’ενάντια στην φτώχεια’’, όπως την αποκαλούν, την Παρασκευή 17 Οκτώβρη, όπου από κοινού Δήμος Λαρισαίων μαζί με την ΜΚΟ ‘’Ανθρωπομάνια’’ και την εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ‘’ΘΕΣΙΣ’’, (σύμβουλο επιχειρήσεων, εκπονητή και υλοποιητή προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και με συνεργάτες μεταξύ άλλων το ΣΕΒ, την Ε.Σ.Ε.Ε. κτλ.) καλούν τους Λαρισαίους να προσέλθουν με τρόφιμα και φάρμακα για να στηριχθούν τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία.

 

Πέρα από τον αποπροσανατολιστικό ρόλο που παίζουν τέτοιου είδους δράσεις για τα πραγματικά αίτια της φτώχειας, παραπέμπουν τη λύση και αυτού του προβλήματος στις τσέπες του λαού, συγκαλύπτοντας τους πραγματικούς υπαίτιους της φτώχειας, που είναι τα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα συνολικά.  Βέβαια πως θα ήταν δυνατόν κάτι διαφορετικό από οργανώσεις και φορείς που αποδέχονται την βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, τον Ευρωενωσιακό μονόδρομο και χρηματοδοτούνται απ’ την Ε.Ε. και τα κρατικά ταμεία; Αποδεικνύεται πλήρως η κοροϊδία της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο λαό, η οποία ενώ σφιχταγκαλιάζεται με τις ΜΚΟ,  πριμοδοτώντας την διαπιστωμένη από άπειρες περιπτώσεις εκφυλιστική τους δράση, διαβεβαίωνε για το αντίθετο. Η στάση της αυτή  ταυτόχρονα είναι αποκαλυπτική για το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, για την αντιμετώπιση της εξαθλίωσης του λαού με ψίχουλα, εθελοντισμό και ελεημοσύνη.

 

Οι πολιτικές στο δήμο Λάρισας, δεν διαφέρουν απ’ τις πολιτικές που φιλοδοξεί να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβερνητική εξουσία, αποτελούν δείγμα γραφής και πιστή εφαρμογή τους.

 

Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από διάφορες οργανώσεις που κάνουν μπίζνες με τα λαϊκά προβλήματα, από τους μονοπωλιακούς ομίλους και το πολιτικό τους προσωπικό. Με σχέδιο και αγώνα οργανωμένα να απαιτήσουν από την τοπική διοίκηση (Δήμος) και την κυβέρνηση, άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των λαϊκών στρωμάτων, όπως, επίδομα ανεργίας για όλους, επιδότηση ενοικίου, απαλλαγή από δημοτικά τέλη, χορήγηση από το κράτος με κεντρική διάθεση τρόφιμα – ένδυση – υπόδηση, κατάργηση των τροφείων, κτλ. Ας έχουν υπόψη τους όλοι εκείνοι οι υπερασπιστές του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά κατά τα άλλα ‘’ευαίσθητοι’’ με τη φτώχεια που γεννάει το σύστημά τους, ότι η γνήσια έκφραση της Λαϊκής αλληλεγγύης εκδηλώνεται καθημερινά από χιλιάδες εργαζόμενους που δεν αρκούνται σε επετειακές εκδηλώσεις συγκάλυψης των υπευθύνων. Με την συσπείρωση τους στα συνδικάτα, με την δράση Λαϊκών Επιτροπών σε κάθε γειτονιά, με κοινή οργάνωση εργατών –αυτοαπασχολούμενων-φτωχών αγροτών-νεολαίας –γυναικών, παλεύουν καθημερινά ώστε κανένα λαϊκό σπίτι να μην μείνει χωρίς ηλεκτρικό και νερό, για να μην παγώσει και πεινάσει καμιά λαϊκή οικογένεια το χειμώνα που έρχεται, να μην προχωρήσουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις. Δυναμώνοντας και ενισχύοντας το ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που μπορεί να στηριχθεί ο λαός, να βρει δικαίωση στις προσδοκίες του, ολόπλευρη βοήθεια στην οργάνωσή του. Μέσα σ’ αυτό τον αγώνα θα σφυρηλατηθεί η λαϊκή συμμαχία που θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, την εξουσία και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ