ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

amfipolhΣήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την αποκάλυψη και του υπόλοιπου, του δεξιού μέρους κυρίως, του ψηφιδωτού στον τάφο της Αμφίπολης. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τελικά πρόκειται για τη σκηνή αρπαγής της Περσεφόνης και οι επιστήμονες μιλούν για μια εκπληκτική σύνθεση στην οποία ο καλλιτέχνης απέδωσε με τρισδιάστατο σχεδόν τρόπο τη σκηνή.

Το θέμα του ψηφιδωτού που παραπέμπει ευθέως στην βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας και συνδέει πιθανότατα τον νεκρό ακόμη και με δεσμούς αίματος με Μ. Αλέξανδρο και Φίλιππο θεωρείται ότι προμηνύει την ύπαρξη και άλλης παράστασης επίσης σε μορφή ψηφιδωτού που να συμπληρώνει την πρώτη…

Με δεδομένο ωστόσο ότι πλέον όλοι μιλούν για έναν μακεδονικού τύπου τάφου δεν αποκλείεται στη συνέχεια να εντοπιστούν και ζωγραφικές παραστάσεις.

Όπως και να χει όμως οι σημερινές ανακοινώσεις θα ανοίξουν θα σημάνουν το τέλος των προσπαθειών και των ερευνών στο σημείο του ψηφιδωτού και την έναρξη της συνέχισης της ανασκαφής σε βάθος.

Οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να διέλθουν την επόμενη πύλη, να περάσουν τη θύρα που εντοπίστηκε να να μπουν στον χώρο που μοιάζει να οδηγεί στον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο του τάφου.

Το επόμενο τμήμα είναι επίσης επιχωματωμένο και θα χρειαστούν μέρες για την απομάκρυνση των υλικών. Οι αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι ότι από δω και πέρα το μνημείο ακολουθεί κατηφορική πορεία και το … στοίχημα τώρα είναι εάν ο επόμενος χώρος είναι ο προθάλαμος του νεκρικού θαλάμου η βρισκόμαστε μπροστά σε έναν διάδρομο που οδηγεί προς το κύριο τμήμα του μνημείου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ