Ο Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Ο.Π.Α.Ε.Λ.

τζανακουληςΠέρασαν ήδη τρεις ημέρες από την δημοσιοποίηση της πληροφορίας περί ύπαρξης παράξενων αποδείξεων είσπραξης χρημάτων για λογαριασμό του καταργημένου οργανισμού Δ.Ο.Π.Α.Ε.Λ. από συγκεκριμένο πρόσωπο και δεν έχουμε ακούσει ούτε ένα σχόλιο από τον πρώην δήμαρχο Κ. Τζανακούλη, στη θητεία του οποίου σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν συνέβησαν αυτές οι παράξενες εισπράξεις.

Αν μη τι άλλο ο καθ’ όλα λαλίστατος πρώην δήμαρχος που σε όλους τους τόνους ξεκαθάριζε ότι για τα οικονομικά δν δέχεται μίγα στο σπαθί του θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να βγει και να μιλήσει για το θέμα ή έστω να ζητήσει άμεσα ενημέρωση από το νέο δήμαρχο για την καταγγελία και για τα στοιχεία που έστειλε ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νταής στον Εισαγγελέα.

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα ερωτήματα για το τι συνέβη με τις αποδείξεις και τις εισπράξεις…

Ο κ. Τζανακούλης έχει χρέος απέναντι σε μια πόλη που του εμπιστεύθηκε για χρόνια τα ηνία της να δώσει εξηγήσεις και να σταματήσει μέσω διαρροών συνεργατών του να υποβαθμίζει το θέμα. Αλλωστε ακόμη και αυτά που άφησαν κύκλοι της προηγούμενης δημοτικής αρχής να εννοηθεί είναι κάτι παραπάνω από σοβαρά και πρέπει να εξηγηθούν από τον πρώην δήμαρχο.

Πάντως ο αντιδήμαρχος κ. Νταής στην αναφορά που κατέθεσε είναι αποκαλυπτικός και δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

Πιο συγκεκριμένα στην αναφορά τονίζονται τα εξής:

« Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,

Ενεργώντας υπό την ιδιότητά μου ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων σας γνωρίζω ότι υπέπεσαν στην αντίληψή μου τα κάτωθι γεγονότα. Πρόσφατα παραχωρήθηκε η χρήση κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Λαρισαίων και συγκεκριμένα ο χώρος της κεντρικής πλατείας της Λάρισας, με χορήγηση σχετικής άδειας χρήσης ΑΤΕΛΩΣ. Εν τούτοις διαπιστώθηκε ότι εισπράχθηκε αντίτιμο με απόδειξη και μάλιστα από νομικό πρόσωπο του Δήμου με την επωνυμία ” Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Επιστημών “με το διακριτικό τίτλο Δ.Ο.Π.Α.Ε.Λ., το οποίο έχει καταργηθεί.

Με αφορμή αυτό αναζήτησα την ύπαρξη και άλλων τέτοιων σχετικών αδειών. Διαπίστωσα την ύπαρξη τριών και συγκεκριμένα:

Στις 16/6/2014 έχει πρωτοκολληθεί η από 56335 / 13-6-2014 υποβληθείσα αίτηση ιδιωτικής εταιρίας η οποία εμφαίνεται να απευθύνεται προς την ” Αντιδημαρχία Πολιτισμού Αθλητισμού & Κοινωνικών Δράσεων ” και όχι προς τον Δήμο Λαρισαίων, όπως είναι το έντυπο της αίτησης που έχει η υπηρεσία, με την οποία ζητείται να χορηγηθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στην Κεντρική Πλατεία στις 20/6 από 9:00-15:00 για παρουσίαση – εκδήλωση. Στην εν προκειμένω αίτηση υπάρχει η υπογραφή προσώπου κάτω από το κείμενο ” Ναι με ρεύμα ΑΤΕΛΩΣ “, που προφανώς εγκρίνει την αίτηση .

Σε απάντηση της ως άνω αίτησης εκδίδεται από την υπηρεσία και συγκεκριμένα η από 56336 / 16-06-2014 άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου προς την εταιρία με την ένδειξη ΑΤΕΛΩΣ.

Για το ίδιο γεγονός έχει εκδοθεί η από 22 / 20-06-2014 έντυπη ΑΠΟΔΕΙΞΗ ποσού 400.00 ευρώ προς την εταιρία που εκδόθηκε η άδεια με την αιτιολογία είσπραξης ” για παραχώρηση χώρου στη Κεντρική Πλατεία υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Αθλητισμού & Κοινωνικών Δομών”.  Η έντυπη αυτή απόδειξη φέρει την σφραγίδα ” Δήμος Λαρισαίων Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Επιστημών Λάρισας ” και στη θέση Ο ΛΑΒΩΝ τίθεται η μονογραφή του προσώπου που εισπράττει τα χρήματα.

Το σημαντικό βέβαια είναι ότι το νομικό πρόσωπο αυτό του Δήμου έχει καταργηθεί από το 2013. Συγκεκριμένα με την από 395 / 30-07-2013 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων αποφάσισε την ” Κατάργηση του Ν.Π.Δ.Δ. Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Επιστημών (Δ.Ο.Π.Α.Ε.Λ.) & ένταξή του στην Οργανωτική Διοικητική & Υπηρεσιακή Δομή του Δήμου. Η ως απόφαση επικυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και δημοσιεύθηκε στο από 2544 / 10-10-2013 Φ.Ε.Κ., έγγραφα τα οποία σας επισυνάπτουμε.

Εν συνεχεία στις 29/07/2014 έχει πρωτοκολληθεί η από 73897 / 29 -7-2014 υποβληθείσα αίτηση στην οποία εμφανίζεται να υποβάλλει το αίτημα της κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου η “Αντιδημαρχία Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας ” και η οποία απευθύνεται προς τον Δήμο Λαρισαίων, με την οποία ζητείται να χορηγηθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στην Κεντρική Πλατεία στις 03/08 & 11/08/2014 από 12:00-18:00 για ενημέρωση – εκδήλωση σε συνεργασία με την ίδια ιδιωτική εταιρία.

Στην εν προκειμένω αίτηση υπάρχει μόνο η υπογραφή προσώπου, μάλλον του ίδιου προσώπου όπως στην προηγούμενη περίπτωση, κάτω από το κείμενο ” Ναι ΑΤΕΛΩΣ ” που προφανώς εγκρίνει την αίτηση . Σε απάντηση της ως άνω αίτησης εκδίδεται από την υπηρεσία η από 73897 / 29-07- 2014 άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου προς την Άντιδημαρχία Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρία ” με την ένδειξη ΑΤΕΛΩΣ.

Για το ίδιο γεγονός η ως άνω εταιρία έχει καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό προσώπου στην Εθνική Τράπεζα το ποσό των 300.00 ευρώ . Είναι βέβαια σημαντικό να αναφέρω ότι υπάλληλοι ή και στελέχη της εταιρίας σε επικοινωνία με τον Δήμο και μαζί μου προσωπικά, ζητούν την έκδοση του διπλοτύπου για να μπορέσουν να κλείσουν την πληρωμή της δαπάνης στα λογιστικά τους βιβλία.

Παρόμοιο περιστατικό έχει συμβεί και τον Σεπτέμβριο του 2013 με άλλη εταιρία η οποία αιτήθηκε την κατάληψη χώρου στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας για την πραγματοποίηση εκδήλωσης και στην οποία αν και χορηγήθηκε η από 74489/02-07- 2013 άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου ατελώς, εν τούτοις κατέβαλαν σε εμπλεκόμενο πρόσωπο το ποσό των 600.00 ευρώ με το ίδιο σύστημα της έντυπης απόδειξης του καταργημένου πλέον νομικού προσώπου, έγγραφα τα οποία επίσης σας υποβάλλουμε. Επίσης και στην εν προκειμένω αίτηση υπάρχει η υπογραφή μάλλον του ίδιου προσώπου κάτω από το κείμενο ” Ναι με ρεύμα ΑΤΕΛΩΣ “, που προφανώς εγκρίνει την αίτηση.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 το νομικό πρόσωπο του Δήμου δεν είχε ακόμη εκκαθαρισθεί, αλλά δεν υπάρχει ανάλογη απόδειξη και αντίστοιχα είσπραξη στα βιβλία του την περίοδο εκείνη, σύμφωνα και με την κατάσταση που σας επισυνάπτω.

Επειδή δεν γνωρίζουμε την έκταση αυτών των γεγονότων και επειδή είναι διαπιστωμένο ότι η διαφθορά αποτελεί μία από τις αιτίες της ηθικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης που οδήγησαν την χώρα στην εξαθλίωση και την εθνική ταπείνωση παρακαλώ, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας να διερευνήσετε το θέμα αρμοδίως».

Γιάννης Παιδής

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ