Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ: ΑΠΟ ΤΟ 2016 ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ο προϋπολογισμός του 2015 θα είναι ο τελευταίος που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων

LOPΑπό το 2016 και μετά, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι Βρυξέλλες καθώς η διαδικασία ψήφισης του από το ελληνικό κοινοβούλιο θα είναι τυπική.

Η διαδικασία αυτή θα ισχύει για όλα τα κράτη μέλη που θα προσφεύγουν για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) με την Ελλάδα να είναι έτοιμη… να σύρει πρώτη χορό από τη στιγμή που η υπαγωγή της στην προληπτική γραμμή στήριξης θεωρείται δεδομένη.

Κατόπιν τούτου θα διατηρηθεί το καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας» για την Αθήνα, η οποία, πριν καλά προλάβει να συνέλθει από τα δύο προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής θα προχωρήσει στη σύναψη ενός νέου ειδικού τύπου Μνημόνιο.

Το νέο «πικρό ποτήρι» των Ελλήνων μαρτυρούν τα «ψιλά γράμματα» του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 που συνέταξε το οικονομικό επιτελείο με βάση το «πατρόν» που της άφησε η τρόικα.

Από το 2015, τόσο το προσχέδιο όσο και ο βασικός προϋπολογισμός, θα περνάει από το «μικροσκόπιο» ενός ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες από όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Η ειδική αυτή τρόικα θα παρακολουθεί και θα ελέγχει ανά πάσα ώρα και στιγμή τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού προκειμένου μέσα από τις αυτόματες παρεμβάσεις που θα γίνονται να εξουδετερώνεται ο κίνδυνος της απόκλισης από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Τα μέτρα αύξησης των εσόδων και περιστολής των δαπανών θα περνούν πρώτα από τα κοινοβούλια των ευρωπαίων εταίρων, όπως γίνεται σήμερα με τις δόσεις του δανείου, και θα εγκρίνονται στη συνέχεια από τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρώπης, Eurogroup και Εcofin, παρουσία της ειδικής ομάδας των ελεγκτών.

Την Ελλάδα την περιμένουν δύσκολες ώρες σε αυτά τα συμβούλια αν σκεφτεί κανείς τους «δορυφόρους» που έχει το Βερολίνο, όπως Αυστριακοί, Ολλανδοί και Φιλανδοί οι οποίοι φέτος τον Αύγουστο έδωσαν σχεδόν με το ζόρι την έγκρισή τους για την απόδοση του 1 δισ. ευρώ που περίμενε η Ελλάδα.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το προσχέδιο το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας θα έχει ως εξής:
– Ο έλεγχος του προϋπολογισμού και των μακροοικονομικών προβλέψεων θα γίνεται από ανεξάρτητες εθνικές αρχές (Δημοσιονομικά Συμβούλια).
– Προβλέπεται η υπαγωγή σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» με την σύναψη μνημονίου συνεννόησης όταν ένα κράτος προσφεύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για χρηματοδοτική στήριξη.
– Προβλέπεται η εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγούν σε διατηρήσιμα αποτελέσματα (μεταρρυθμίσεις).
– Θα υπάρξει προληπτική εποπτεία του εθνικού προϋπολογισμού (διαδικασία ευρωπαϊκού εξαμήνου)
– Θα υπάρχει μηχανισμός αυτόματος διόρθωσης για τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους
– Διατήρηση του κανόνα για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό (χρυσός κανόνας).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ