6 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

7ZLΗ ομάδα αίματος είναι μια από τις πιο μυστηριώδεις ταξινομίες του σώματος. Υπάρχουν τέσσερις ομάδες αίματος – Α, Β, ΑΒ, και Ο – και μαζί αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις ομάδες αντιγόνων που βρίσκονται στις επιφάνειες των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αλλά δεν μας λένε μόνο σε ποιους μπορούμε να δώσουμε ή από ποιους μπορούμε να πάρουμε αίμα. Οι ομάδες αίματος αποκαλύπτουν και άλλες πληροφορίες για την προσωπική μας υγεία. Ακολουθούν 6 από αυτές:  

1. Προβλήματα μνήμης

Το μυαλό και το αγγειακό σύστημα έχουν περισσότερα κοινά από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με τον ομάδα αίματος AB είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα με τη μνήμη, τη γλώσσα, και την προσοχή από ότι τα άτομα με άλλες ομάδες. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτό οφείλεται στη βασική πρωτεΐνη πήξεως, που είναι γνωστή ως παράγοντας πήξης VIII, η οποία μπορεί να μειώσει ουσιαστικά την ποιότητα της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, αντί απλώς να κλείσει ένα τραυματισμένο σημείο.

2. Καρκίνος του παγκρέατος

Μπορεί να είναι πιο ακριβές να πούμε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τις άλλες ομάδες να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale. Σε μια μελέτη που διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο, οι επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου του πανεπιστημίου, βρήκαν ότι τα άτομα που είχαν το βακτήριο Helicobacter pylori (H. Pylori), που ζει στο έντερο των ανθρώπων, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο τα αντιγόνα Α και Β βοηθούν τα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Τα άτομα με ομάδα Ο δεν φέρουν αντιγόνα στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους. Αυτό τους επιτρέπει να δίνουν αίμα σε όλους τους άλλους.

3. Καρδιοπάθειες

Μια μελέτη του 2012 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι όσοι ΔΕΝ έχουν ομάδα αίματος 0, έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση  καρδιαγγειακής νόσου. Εκείνοι που έχουν ομάδα αίματος ΑΒ κινδυνεύουν περισσότερο, αφού έχουν συνολικά 23% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιακή νόσο συγκριτικά με άτομα της ομάδας O.

4. Στρες

Άτομα με ομάδα αίματος Α είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στο σώμα τους. Έτσι ασκήσεις, όπως TaiChi και γιόγκα, που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης, μπορεί να είναι πιο ευεργετικές από το τρέξιμο ή την άρση βαρών.

5. Άσκηση

Γενικότερα, τα αντιγόνα στα ερυθρά αιμοσφαίρια ενός ατόμου καθορίζουν την ποσότητα της κάθε ορμόνης που κυκλοφορεί. Τα άτομα με ομάδες Α και Β ανταποκρίνονται καλύτερα στις ήρεμες, χαμηλής έντασης ασκήσεις, όπως γιόγκα, ειδικά εάν υπάρχει η κατάθλιψη στην οικογένεια. Το ίδιο και τα άτομα με AB, ωφελούνται από ήρεμες ασκήσεις  που κρατούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα υπό έλεγχο. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος O, ωστόσο, είναι μια άλλη ιστορία.

«Όσοι έχουν ομάδα Ο είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα που προκύπτουν από την αδυναμία τους να διώξουν γρήγορα τις ορμόνες του στρες από το σύστημά τους. Είναι πολύ πιο δύσκολο να στρεσαριστεί κάποιος με ομάδα Ο, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο, αν τελικά στρεσαριστεί, να ΞΕστρεσαριστεί.

6. Βακτήρια του εντέρου

Τα αντιγόνα εκτός από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, βρίσκονται συχνά στα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος – περίπου το 80% των ανθρώπων εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Πολλά από τα βακτήρια που ζουν στο έντερο των ανθρώπων χρησιμοποιούν αυτά τα αντιγόνα, ως τροφές, με αποτέλεσμα τα αντιγόνα να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό ποια βακτήρια ευδοκιμούν και ποια εξαφανίζονται.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει, για παράδειγμα, ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Β περιέχουν έως 50.000 περισσότερες φορές στελέχη φιλικών βακτηρίων από ότι οι άνθρωποι είτε με ομάδα  Α ή με Ο.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές στο περιεχόμενο της μικροχλωρίδας του πεπτικού σωλήνα συνδέονται με μεταβολικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου II (ενηλίκων), και της παχυσαρκίας.

Η ομάδα αίματος και το καθεστώς εκκρίσεων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα γενικά χαρακτηριστικά της πεπτικής οδού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ