ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

BARNASΜε μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των μηχανικών ο πρόεδρος της Δ. Ε. ΤΕΕ του ΤΕΕ Κ & Δ Θεσσαλίας Γιάννης Βαρνάς, υποστηρίζοντας ότι κάθε εβδομάδα υπογράφει τουλάχιστον ένα έγγραφο αποστολής στοιχείων στα κεντρικά του ΤΕΕ για την διαγραφή κάποιου μηχανικού από τα μητρώα.

Όπως ανέφερε οι διαγραφές είναι αθρόες. Το φαινόμενο φαίνεται να ξεκίνησε δειλά-δειλά το 2011. Μόλις 2 αιτήσεις διαγραφής υποβλήθηκαν από μέλη του τοπικού Τμήματος κατά το 2012. Οι αιτήσεις σχετίζονται με οικονομικούς λόγους και την αδυναμία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Και πληθαίνουν θεαματικά. Πέρυσι, το 2013, υπήρξαν 30 αιτήσεις διαγραφής. Και εντός του 2014 μέχρι στιγμής, σε εννέα μήνες, τα αιτήματα διαγραφής έφτασαν ήδη τον ίδιο αριθμό, 30.

«Η αυξητική τάση είναι σαφής. Μοναδικός λόγος για την υποβολή αιτήματος διαγραφής από το ΤΕΕ αποτελεί η προσπάθεια απεμπλοκής των μηχανικών, ιδίως των νέων με πενιχρό έως ανύπαρκτο εισόδημα και η  αποφυγή της δημιουργίας οφειλών στο ασφαλιστικό ταμείο» τόνισε ο κ. Βαρνάς επισημαίνοντας ότι σήμερα, από τους 4.076 ασφαλισμένους του τμήματος κεντρικής και δυτικής Θεσσαλίας, οι 1.371 οφείλουν στο ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ) τις εισφορές του τρέχοντος έτους, πολλοί εξ αυτών κουβαλούν στην πλάτη τους και οφειλές παλαιοτέρων ετών. Σημειωτέον ότι οι 1.187 ασφαλισμένοι είναι μισθωτοί, του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα, και άρα οι ασφαλιστικές εισφορές τους παρακρατούνται από τον μισθό και αποδίδονται στο ταμείο από τον εργοδότη τους. Από τους 2.857 ελεύθερους επαγγελματίες λοιπόν, οι  1.371 χρωστούν στο Ταμείο, ποσοστό 48%. Ένας στους δύο αδυνατεί να πληρώσει.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βαρνά οι αντίστοιχοι αριθμοί για το ν. Λάρισας είναι 2.266 ασφαλισμένοι, 662 μισθωτοί, 1.586 ελεύθεροι επαγγελματίες, με οφειλές στο ταμείο οι 738, ποσοστό 47%.

Αντιστοίχως σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, 1.039 και 771 ασφαλισμένοι, 305 και 220 μισθωτοί, 724 και 547 ελεύθεροι επαγγελματίες, με οφειλές στο Ταμείο 382 και 251 μέλη, ποσοστά 53% και 46%.

Όπως τόνισε ο κ. Βαρνάς ο μοναδικός κλάδος που ασφαλίζεται με βάση την επαγγελματική ιδιότητα και όχι την δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με οφειλές στο ταμείο ακόμη κι αν είναι άνεργοι. Ακόμη και εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ καλούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Μετά τις υπέρογκες αυξήσεις της τάξης του 80%, που επιβλήθηκαν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο το 2011, οι νέοι μηχανικοί, κάτω της πενταετίας, υποχρεώνονται σε μηνιαία καταβολή 300 ευρώ και οι παλαιότεροι στο επάγγελμα, άνω της πενταετίας, πληρώνουν ασφαλιστική εισφορά 500 περίπου  ευρώ μηνιαίως. Κι όλα αυτά σε συνθήκες επαγγελματικής ανυδρίας.

Οι μόνοι που πληρώνουν ανελλιπώς τις εισφορές είναι οι μηχανικοί που εργάζονται ως υπάλληλοι στον δημόσιου ή τον ιδιωτικό τομέα καθώς αυτές παρακρατούνται από τον εργοδότη και αποδίδονται στο Ταμείο.

«Η μη καταβολή εισφορών εντάσσει τους συναδέλφους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους στην κατηγορία των ανασφάλιστων. Με προφανείς συνέπειες. Παράλληλα μπλοκάρεται η δυνατότητα συμμετοχής τους σε διαγωνισμούς ή αναθέσεις έργων, άρα δημιουργείται φαύλος κύκλος σχετικά με τις ασφαλιστικές οφειλές τους.

Έτσι κι αλλιώς η δραματική μείωση των δημόσιων μα και ιδιωτικών έργων έχει γονατίσει τον κλάδο, καθώς μισοί μηχανικοί είναι σήμερα πρακτικά άνεργοι.

Το ΤΕΕ έχει προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον των αυξήσεων που υποβλήθηκαν στις εισφορές. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η σχετική απόφαση. Το πάγωμα των αυξήσεων είχε γίνει δεκτό από τη διοίκηση του ΕΤΑΑ, αυτή η απόφαση όμως ακυρώθηκε με παρέμβαση της κυβέρνησης» ξεκαθάρισε ο κ. Βαρνάς.

Στη συνέχεια κατέθεσε τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του πρβλήματος λέγοντας:

Για μία ακόμη φορά προτείνουμε τα αυτονόητα.

-Να ισχύσει η παράταση στης εξόφληση των εισφορών που είχε συμφωνηθεί με το Ταμείο και η οποία δεν τηρήθηκε.

-Να δίνεται η δυνατότητα στους μηχανικούς να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να ενταχθούν, όπως ισχύει και σε άλλους κλάδους. Αυτονόητο ότι πληρώνοντας μικρότερη εισφορά θα έχει μικρότερη σύνταξη.

-Να υπάρξει διαχωρισμός της ασφάλισης για συνταξιοδότηση και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

-Σε εποχή κρίσης να παρέχεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφαλιστική ενημερότητα και στους μη τακτοποιημένους. Επίσης να υπάρξει αναστολή οποιασδήποτε πράξης κατάσχεσης ή άλλων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

-Είναι παράλογο να απαιτείται από κάποιον καταβολή εισφορών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για προηγούμενα έτη, όταν δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει και δεν έκανε χρήση της αφού χρωστώντας εθεωρείτο ακάλυπτος.

-Ρύθμιση παλαιοτέρων οφειλών σε βάθος χρόνου. Η ρύθμιση να μην ακυρώνεται εξαιτίας  μη καταβολής μίας μηνιαίας δόσης

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο ΤΕΕ συζητάμε την προοπτική δημιουργίας αυτοδύναμου Ταμείου Μηχανικών.

΄Ετσι θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα στο ΤΕΕ να προχωρήσει κατ’ εφαρμογή του Ν.3029/2002 στην ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής ασφάλισης το οποίο θα είναι αυτοδιοίκητο και θα διαχειρίζεται τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ (2δις. σήμερα) σύμφωνα με τι προδιαγραφές των Ταμείων Μηχανικών των αναπτυγμένων δυτικών κρατών (Γερμανία, Καναδάς κ.λ.π.) . Να γίνει μεταφορά δημόσιας περιουσίας ή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της στο Ταμείο για την απώλεια των δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέστη με το κούρεμα των ομολόγων. Η αξιοποίηση της θα συμβάλλει τόσο στην αύξηση του κύκλου εργασιών των συναδέλφων όσο και στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Κλείνοντας για την ενημέρωση των μηχανικών ανέφερε:

– Το πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίσθηκε στις 30/3/2014 συμπεριλήφθηκε η ακόλουθη διάταξη που αφορά τους μηχανικούς . «Ασφαλισμένοι του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα δικαιούνται και τα προστατευόμενα μέλη αυτών παροχές ασθενείας σε είδος μέχρι 28/2/2015, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011 – 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού ετήσιου οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ

– Η πληρωμή εισφορών Β εξαμήνου 2014 παρατάθηκε μέχρι 31.12.2014 χωρίς προσαυξήσεις μετά την αποδοχή της εισήγησης του ΤΕΕ από το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ

Στη σημερινή συνέντευξη ήταν επίσης παρόντες ο αντιπρόεδρος Κώστας Τσαλαπόρτας και ο  συντονιστής Μ. Ε. ασφαλιστικών θεμάτων Θωμάς Μπαγιάρας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ