Σκληρά χαρακτηριστικά, βασιλική δύναμη και μαγευτική ομορφιά. Αυτά τα χαρακτηριστικά προβάλλονταν στη νεκρική μάσκα του Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών. Ομως, στην πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται σήμερα, η όψη του Τουταγχαμών πρέπει να ήταν πολύ διαφορετική.
Οπως φαίνεται από την εικόνα του Τουταγχαμών που δημιούργησαν ερευνητές λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, ο Τουταγχαμών είχε πεταχτά δόντια, ένα στραβό πόδι που τον έκανε ελαφρώς κουτσό, γυναικείους γοφούς και για να σταθεί όρθιος έπρεπε να στηρίζεται σε μπαστούνι.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να απεικονίσουν τον Τουταγχαμών αφού πρώτα σάρωσαν με τη βοήθεια υπολογιστή περισσότερες από 2.000 φορές τη σαρκοφάγο του και λαμβάνοντας υπόψη τη γενετική ανάλυση της οικογένειάς του.
Μάλιστα, τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι ερευνητές που έκαναν την απεικόνιση υποστηρίζουν ότι αποτελούν απόδειξη του ισχυρισμού που θέλει τον πατέρα και τη μητέρα του Τουταγχαμών να ήταν αδέλφια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αιμομιξία προκάλεσε ορμονικές ανισορροπίες και προκάλεσε στον Τουταγχαμών σωματικές βλάβες.
Οσον αφορά τον θάνατό του, τα σενάρια που κυκλοφορούσαν έως σήμερα ήθελαν ο Τουταγχαμών είτε να έχει δολοφονηθεί, είτε να σκοτώθηκε μετά από συντριβή του άρματός του, καθώς είχαν βρεθεί κατάγματα στο κρανίο του και σε άλλα μέρη του σκελετού του.
Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, πιστεύουν τώρα ότι ο Τουταγχαμών μπορεί να πέθανε από μια κληρονομική ασθένεια, καθώς μόνο ένα από τα κατάγματα μπορεί να του προκλήθηκε πριν πεθάνει, ενώ θεωρείται ότι η συμμετοχή του σε αρματοδρομείες ήταν αδύνατη.
Ολες αυτές οι αποκαλύψεις για τον Τουταγχαμών περιέχονται σε ντοκιμαντέρ του BBC που θα προβληθεί την επόμενη Κυριακή, με τίτλο «Τουταγχαμών: Η αποκάλυψη της αλήθειας».
Ο Αλμπερτ Ζινκ, επιστήμονας που εργάζεται στσην Ιταλία, κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει την αλήθεια για τους γονείς του Τουταγχαμών, μελετώντας το DNA της βασιλικής οικογένειας. Ετσι, ανακάλυψε ότι ο Τουταγχαμών γεννήθηκε αφού ο πατέρας του Ακενατέν είχε συνάψει σχέση με την αδελφή του. Η αιμομιξία δεν αποδοκιμαζόταν από τους αρχαίους Αιγυπτίους, οι οποίοι φυσικά δεν γνώριζαν τις επιπτώσεις που θα είχε στην υγεία των απογόνων.
Ο Χιουτάν Ασαραφιάν, λέκτορας του Imperial College, ανέφερε ότι πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αιγύπτου φαίνεται να είχαν υποφέρει από ασθένειες οι οποίες οφείλονται σε ορμονικές ανισορροπίες. «Πολλοί από τους προγόνους του Τουταγχαμών έζησαν μέχρι μεγάλης ηλικίας. Μόνο η δική του γενιά πέθανε νωρίς, και μάλιστα νωρίτερα από κάθε άλλη γενιά», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο των αναπηριών του Τουταγχαμών είναι το γεγονός ότι στον τάφο του βρέθηκαν πάνω από 130 καλάμια που χρησιμοποιούνταν ως μπαστούνια.
Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας, που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ., σύμφωνα με τη συμβατική χρονολόγηση. Γεννήθηκε το 1341 π.Χ. και πέθανε σε ηλικία 18 ετών.
iefimerida.gr