ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

λαϊκή συσπείρωσηΓια σαφή και ουσιαστικά δείγματα της νέας δημοτικής αρχής Λάρισας από τις πρώτες 7 εβδομάδες της θητείας της έκαναν λόγο σε συνέντευξη Τύπου οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης επισημαίνοντας ότι «η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, έχει παρουσιάσει σοβαρά δείγματα γραφής στο τι πολιτική θα ακολουθήσει και γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε υποχρέωσή μας να τοποθετηθούμε ενημερώνοντας από την πλευρά μας το λαό της πόλης».

Όπως ανέφεραν «η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και των συνοδοιπόρων του (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΟΙΚΟΛ, κ.λπ.) συνεχίζει απαρέγκλιτα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με την προηγούμενη της ΝΔ και είναι τέτοια η ταύτιση της πολιτικής τους στα κυρίαρχα ζητήματα της διοίκησης του δήμου, που είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Μια πολιτική της οποίας βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η συμμόρφωση στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής διοίκησης, που περικόπτει πόρους, αυξάνει τη φορομπηξία, καθιερώνει τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας για μείωση του χρέους, το παρατηρητήριο, την αξιολόγηση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την παράδοση δομών και υπηρεσιών σε επιχειρηματικά συμφέροντα κτλ. Εξάλλου δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς και η νέα δημοτική αρχή αλλά και όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις πλην Λαϊκής Συσπείρωσης συμπλέουν στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση, εκείνη δηλαδή που θεωρεί μονόδρομο το καπιταλιστικό σύστημα, την Ε.Ε. και τις κατευθύνσεις της, όπως και το ‘’Καλλικράτη’’ με μικροδιαφορές».

Παράλληλα υποστήριξαν ότι στην οικονομική πολιτική της νέας δημοτικής αρχής με βάση και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που ήρθε πρόσφατα στην οικονομική επιτροπή, βασικό στοιχείο παραμένει η ανταποδοτικότητα και η φορομπηξία κάθε είδους που φτάνει στο 65% των εσόδων. Παράλληλα κατηγόρησαν τη νέα δημοτική αρχή ότι προχώρησε σε σβήσιμο προστίμων επιχειρηματιών και προκρίνει τις ΣΔΙΤ και εφαρμόζει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις την ίδια ώρα που προβάλλει ως σημαία την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάτω και από την πίεση των εργαζόμενων, για τη μη αποστολή των στοιχείων των αορίστου χρόνου στο αρμόδιο Υπουργείο.

Επίσης τόνισαν ότι σε όλους τους δημοτικούς οργανισμούς (Δημοτικό Ωδείο, σχολή μπαλέτου, πινακοθήκη κτλ) βασιλεύει η ανταποδοτικότητα και οι εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», ξεκαθαρίζοντας ότι η Λ.Σ. θεωρεί ότι ο δήμος πρέπει δωρεάν να παρέχει υπηρεσίες σε αθλητισμό και πολιτισμό μέσα απ’ τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου, τις πολιτιστικές λέσχες. Θα διεκδικήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ενάντια στους νόμους και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ.

«Τέλος στο κομμάτι που αφορά την λεγόμενη «κοινωνική πολιτική», με διακηρυγμένο στόχο την κάλυψη των κρατικών ελλείψεων σε υγεία-πρόνοια κτλ από την «εθελοντική δράση» των διαφόρων ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ  και συμβιβαζόμενη με τις περικοπές, η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να «ξετυλίγει το κουβάρι» από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί της. Ενώ σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο εγκαλούσε δημόσια τη Λαϊκή Συσπείρωση για διαστρέβλωση των προγραμματικών τους θέσεων σε ότι αφορά την λειτουργία δομών και υπηρεσιών του δήμου με ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ, ψήφισαν στην αρμόδια οικονομική επιτροπή πριν από δυο ημέρες την παραχώρηση της λειτουργίας του Ξενώνα παιδιών με αυτισμό μετά την κατασκευή, με λεφτά του ΕΣΠΑ, στη ΜΚΟ «ΧΑΡΑ Ι». Ενώ στα πλαίσια της «κοινωνικής συνοχής», και της «εταιρικής ευθύνης» που επιδιώκει να συγκαλύπτει τις βασικές αιτίες της εξαθλίωσης του λαού λειτουργώντας ως βαλβίδα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτώβρη 2014 η δράση «ημέρα κατά της φτώχειας» υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων, την ΜΚΟ «Ανθρωπομάνια», την αναπτυξιακή εταιρία «ΘΕΣΙΣ», με αντικείμενο την συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων ως «χτύπημα κατά της  φτώχειας», όπως έλεγε και το σχετικό κάλεσμα που απεύθυναν», σημείωσαν χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η νέα δημοτική αρχή με εργαλεία την ελεημοσύνη των δήθεν «ευαίσθητων» επιχειρήσεων και τον «εθελοντισμό» των διαφόρων ΜΚΟ, προσπαθεί να συμμαζέψει τα άπλυτα του συστήματος, μοιράζοντας «ψίχουλα» στους εξαθλιωμένους μέσα από το «κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, ιατρείο, τους λαχανόκηπους και την τράπεζα χρόνου».

 

Τέλος με αφορμή την απόφαση της δημοτικής αρχής να στείλει στον εισαγγελέα το θέμα του ΔΟΠΑΕΛ οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν: «Τελευταία γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί σαν κύρια αιτία της κατάστασης η «αδιαφανής και πελατειακή» πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δεν είμαστε αντίθετοι, ζητάμε να καταπολεμηθούν όλα αυτά τα φαινόμενα. Όμως η βασική αιτία των λαϊκών προβλημάτων είναι ο τρόπος ανάπτυξης συνολικά που έχει στόχο την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και υπηρετείται απ’ την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Η σημερινή δημοτική πλειοψηφία κρύβει αυτό το γεγονός και προσπαθεί να μας πείσει ότι για όλα φταίει ο τρόπος διαχείρισης απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ