ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

ρυθμισηΠερίπου 160.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη που πλησιάζουν τα 100 δισ. ευρώ θα μπορέσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις, καθώς διευρύνονται τα κριτήρια ένταξης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα έλθει στη Βουλή «τάχιστα» δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είπε πως «είναι θέμα ωρών» και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης εναρμονίζει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια, που αφορούν στη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με εκείνες που ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή το υπουργείο Ανάπτυξης θα αλλάξει τις παραγράφους του νομοσχεδίου που ορίζουν τον τρόπο διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων των επιχειρηματιών προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς, εφόσον έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων τους προς τις τράπεζες, αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Ο αριθμός των δόσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μειωθεί στις 100 από 120 που προέβλεπε το αρχικό κείμενο και δεν αποκλείεται, ανάλογα με το ύψος των οφειλών να καθοριστεί ενδιάμεσος αριθμός δόσεων, π.χ. οι 72.

Επίσης, είναι πάρα πολύ πιθανόν, στις διατάξεις που έχουν να κάνουν με το ύψος της διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων να συμπεριληφθούν κλιμακωτά τα ποσοστά που προβλέπονται στις ρυθμίσεις των χρεών, που σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Έτσι, όσο περισσότερες είναι οι δόσεις που θα αποπληρώνουν τα χρέη προς το δημόσιο, τόσο χαμηλότερα θα είναι τα ποσοστά διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια θα υπάρξει ένα κίνητρο προκειμένου να προσελκύσουν επιχειρήσεις, να κάνουν συνολική ρύθμιση των οφειλών.(τράπεζες και το δημόσιο).

Υπενθυμίζεται ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης στηρίζεται στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων προς τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις προκειμένου να συμφωνούν σε μεγάλες αναδιαρθρώσεις ληξιπρόθεσμων δανείων , καθώς και στην αποπληρωμή με μεγάλο αριθμό δόσεων των οφειλών προς το δημόσιο.

Συνεργάτες του Νίκου Δένδια σημειώνουν ότι «ο υπουργός ανέκαθεν ήταν της άποψης ότι δεν μπορεί οι ρυθμίσεις για τα χρέη προς το δημόσιο να διαφέρουν μεταξύ τους».

Ο υπουργός δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει «να διευρύνει λίγο τα περιθώρια της ρύθμισης», προκειμένου oi οφειλέτες που θα υπαχθούν στα μέτρα από τους 100.000 που υπολογιζόταν αρχικά να φθάσουν στις 160.000.

Ασφαλιστικά ταμεία

Η ρύθμιση για τις οφειλές στα Ταμεία και το Δημόσιο θα τεθεί σε εφαρμογή αρχές Νοεμβρίου και θα ισχύσει μόνο για όσους θα είναι συνεπείς στην καταβολή έως τα τέλη Οκτωβρίου των υποχρεώσεων (πχ πληρωμή τρεχουσών εισφορών). Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης προαναγγέλλοντας ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή όλες οι νέες διατάξεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των χρεών σε 72 (για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ και μέχρι 1 εκατ ευρώ) έως και 100 δόσεις (για οφειλές ύψους έως 15.000 ευρώ).

Η νέα ρύθμιση, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός, θα προβλέπει ένα πλαίσιο διευκολύνσεων όπως μειώσεις των προστίμων και των προσαυξήσεων έως και 90% για την αποπληρωμή σε δόσεις, «γενναία» μείωση του επιτοκίου (κοντά στο 4,6% από 8,6%) και εναλλακτικά «μπόνους» για όσους έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και είναι συνεπείς (είτε θα «μπουν» στη νέα ρύθμιση, ακολουθώντας τις νέες διαδικασίες είτε θα συντηρήσουν τις υπολειπόμενες δόσεις με «γενναία» μείωση προστίμων και προσαυξήσεων).

Ο υπουργός απηύθυνε προειδοποίηση σε όσους έχουν σταματήσει να πληρώνουν στα Ταμεία αναμένοντας τις νέες ρυθμίσεις: «Οσοι νομίζουν σήμερα ότι δεν πληρώνουν για να μπουν στη ρύθμιση, να γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Οκτώβρη για να πάρουν το πράσινο φως και να μπουν στη ρύθμιση. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το ακούσουν ηχηρά όλοι, για να είναι εμπρόθεσμοι στο τέλος του μήνα στην καταβολή των υποχρεώσεών τους», σημείωσε ο Γ. Βρούτσης. Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θα υπάρχει η παραμικρή απόκλιση από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και από αυτά που είχαμε προγραμματίσει ως κυβέρνηση να καταθέσουμε».

Οπως έχει γράψει η «Η» οι μειώσεις των προστίμων και των προσαυξήσεων θα κλιμακώνονται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων τις οποίες θα επιλέξει ο οφειλέτης. Το τελευταίο σχέδιο που μπήκε στο τραπέζι με την τρόικα προβλέπει έκπτωση 90% για εξόφληση σε 12 δόσεις, 80% για τις 24, 70% για τις 36, 60% για τις 48, 50% για τις 60 και 30% για τις 72 δόσεις.

Αναλογιστικές μελέτες

Με τη νέα ρύθμιση, η ηγεσία του υπουργείου ελπίζει ότι θα ενισχυθούν τα (μειωμένα) έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης, που σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες δαπάνες για τις πληρωμές συντάξεων απειλούν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ο Γ. Βρούτσης απέκλεισε εκ νέου χθες το ενδεχόμενο να γίνουν βίαιες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό στο άμεσο μέλλον, δηλώνοντας ότι το «κλειδί» για τη λήψη των αποφάσεων θα είναι οι αναλογιστικές μελέτες που θα παρουσιαστούν από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

«Εάν η αναλογιστική μελέτη, την οποία περιμένουμε, δείξει ότι τα στοιχεία είναι θετικά, δεν θα αυξηθούν αυτή τη στιγμή ούτε τα όρια ηλικίας, ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις», είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό παραμένουν ανοικτές και γίνονται αλλαγές χωρίς να μας τις υποδείξει η τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι διασταυρώσεις, ο έλεγχος της εισφοροδιαφυγής και η σχεδιαζόμενη νέα μείωση των εισφορών για τις συνεπείς επιχειρήσεις που θα εντάσσονται από το 2015 στο «λευκό μητρώο».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ