ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

S-EUΟ κ. Μεϊμαράκης πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, ενώ σήμερα θα επισκεφτεί και το Μαυροβούνιο. Κατά τη συνάντησή του με την ομόλογό του της Σερβίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία των κοινοβουλίων των δύο χωρών, ενώ εξετάστηκαν οι διακρατικές σχέσεις και η διαδικασία σύγκλισης της Σερβίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε διμερές επίπεδο διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

Οι δύο πρόεδροι των κοινοβουλίων συμμετείχαν στην επίσημη τελετή ολοκλήρωσης του προγράμματος Διδυμοποίησης (Twinning project) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποσκοπούσε στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και των λειτουργιών του κοινοβουλίου της Σερβίας. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πριν από 22 μήνες και η Βουλή των Ελλήνων είχε αναλάβει την υλοποίηση του.

Η επιλογή του ελληνικού κοινοβουλίου ως ανάδοχου του προγράμματος έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σερβικό κοινοβούλιο, έπειτα από διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν επίσης τα κοινοβούλια άλλων 7 χωρών: της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας.

Η πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου Μάγια Γκόικοβιτς στην ομιλία της επισήμανε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ευχαρίστησε τη βουλή των Ελλήνων για τη σημαντική, όπως ανέφερε, βοήθεια που παρείχε για την υλοποίηση του.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε στην ομιλία του ότι η συνεργασία των δύο κοινοβουλίων δεν σταματά με την ολοκλήρωση του προγράμματος Διδυμοποίησης, αλλά θα συνεχίσει και στο μέλλον, με την παροχή τεχνογνωσίας ώστε η Σερβία να είναι έτοιμη για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που έχουν τα κοινοβούλια των βαλκανικών χωρών στην προώθηση, στις τοπικές κοινωνίες, της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης.

Τόνισε, δε, ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της Βαλκανικής θα συμβάλει στην εδραίωση της σταθερότητας και, όπως είπε χαρακτηριστικά, “οι πολιτικοί έχουν χρέος να εξασφαλίσουν στις νέες γενιές την ειρηνική συμβίωση στα Βαλκάνια”.

Ο κ. Μεϊμαράκης έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ενώ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ