ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ ΣΤΟ ΑΠΥΣΔΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ανακοίνωση των εκπροσώπων της παράταξης Βαγγέλη Παλούκα, Τακτικού Αιρετού, Σταύρου Κατσούρα, Αναπλ. Αιρετού και Παναγιώτη Ρεμπάπη (παραιτήθηκε στη μέση της θητείας, στο πλαίσιο της εναλλαγής)

synekΣυναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι εκπαιδευτικοί και ολόκληρη η κοινωνία στενάζουν από τις  νεοφιλελεύθερες πολιτικές της συγκυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Πολιτικές  που  οδηγούν  στην πλήρη  διάλυση του κοινωνικού ιστού και στην κατεδάφιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Βιώνουμε ως χώρα  την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον πόλεμο.

Με το νέο Π.Δ. και  τη  βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων, η Κυβέρνηση ποινικοποιεί ουσιαστικά κάθε κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος θα περιορίσει τα  όποια συνδικαλιστικά δικαιώματα   απέμειναν και τις  δυνατότητες αντίδρασης των εργαζομένων.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου, του επιπέδου ζωής, των βασικών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Σε αυτό το  εφιαλτικό σκηνικό για την παιδεία, η συμμετοχή μας στα υπηρεσιακά συμβούλια, ως αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου,  το μόνο στόχο είχε την υπεράσπιση  του δημόσιου σχολείου  και τη στήριξη των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών σε ατομικό, αλλά κυρίως σε  συλλογικό επίπεδο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Στηρίξαμε με κάθε τρόπο τους εκπαιδευτικούς συναδέλφους μας, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα σε μια νύχτα, χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα, τόσο κινηματικά όσο και σε επίπεδο διαδικασίας συμβουλίου. Στηρίξαμε   αυτούς πού είχαν  και δεύτερο πτυχίο που ζήτησαν να αναγνωριστεί από το αρμόδιο ΑΠΥΣΔΕ, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στη δημόσια εκπαίδευση. Επαναλειτουργία των τομέων και ειδικοτήτων  της ΤΕΕ που καταργήθηκαν επιστροφή όλων των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Η θέση μας όσον αφορά τις αποσπάσεις σε οποιοδήποτε φορέα  και  υπηρεσία είναι σαφής και ξεκάθαρη ,θα πρέπει να γίνεται με όρους διαφάνειας και με σχετική  μοριοδότηση. Αντίθετα, συνεχίστηκαν οι ίδιες   πρακτικές ανατροφοδότησης   των  φορέων και των υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ με τον ίδιο αδιαφανή τρόπο. Φυσικά κάτω από τέτοιες  προϋποθέσεις  δεν  εγκρίναμε τον σχετικό πίνακα  και  τον καταψηφίσαμε μειοψηφώντας με ψήφους 4 -1 και στις δύο περιόδους. Δεν μπορεί να «απαγορεύονται» οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις μέσω ΚΥΣΔΕ και  να γίνονται μέσα από τα γνωστά κανάλια της πελατοκρατίας και κομματοκρατίας.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αποδόθηκαν όλες οι αιτήσεις αναγνώρισης δεύτερης που τηρούσαν τις προϋποθέσεις αναγνώρισης.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ/ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Στηρίζουμε κάθε κίνηση των ΕΛΜΕ ενάντια στις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σχολείων ή τμημάτων, αλλά και  στη διεκδίκηση του δικαιώματος των συλλόγων με δική τους απόφαση να αναπτύξουν τμήματα με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα.

ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Στηρίξαμε τους πολλούς συναδέλφους που αιτήθηκαν άδεια άνευ αποδοχών, με κυριότερο λόγο την ανάγκη κάλυψης  προσωπικών αναγκών τους που σχετίζονταν είτε με την στήριξη των οικογενειών τους , είτε την προσωπική τους επιμόρφωση , που το δημόσιο όχι μόνο δεν τους προσφέρει αλλά τους εμποδίζει και να την αποκτήσουν , τόσο με την κατάργηση των εκπαιδευτικών αδειών,  όσο και την έλλειψη κεντρικού προγραμματισμού για το σκοπό αυτό.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Στηρίξαμε τους συναδέλφους που ζήτησαν την παραίτησή τους  από τις θέσεις ευθύνης, ύστερα από επιλογή τους, ως αναφαίρετο δικαίωμα να ορίσουν αυτοί τις ζωές τους και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

ΠΔΣ ,ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ & ΑΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Θεωρούμε κοροϊδία  για τους εκπαιδευτικούς , για τους γονείς  και κυρίως για τους μαθητές  οι συγκεκριμένες διαδικασίες να γίνονται Μάρτιο –Απρίλιο κάθε χρόνο για τα μάτια του κόσμου. Θέση και άποψή μας όλα αυτά προγραμματίζονται πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς και υλοποιούνται με την  έναρξη της νέας. Απαιτούμε να λειτουργήσουν τώρα οι σχολικές βιβλιοθήκες και όλες οι υποστηρικτικές δομές.

ΑΕΕ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Στηρίξαμε με κάθε  τρόπο (περιοδείες στα σχολεία, ενημερώσεις, παρεμβάσεις) τις αποφάσεις του κλάδου  ενάντια στο φιάσκο της AEE και της αξιολόγησης –χειραγώγησης (γνωστή η φαρσοκωμωδία της αξιολόγησης των στελεχών τον Αύγουστο). Η ΑΕΕ και η αξιολόγηση πρέπει να σταματήσουν τώρα για να επανέλθει η ηρεμία στα σχολεία. Η ανθρωποφαγία, η υποταγή, ο φόβος και ο ανταγωνισμός δημιουργούν συνθήκες ζούγκλας στα σχολεία.  Χρειαζόμαστε συλλογικότητα και  συνεργασία στο δημόσιο σχολείο. Η     δημόσια εκπαίδευση  δεν είναι τσιφλίκι και ιδιοκτησία  κανενός Υπουργού ή κόμματος .

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ  ΠΛΑΙΣΙΟ

Από την αρχή της θητείας μας επισημάναμε την ανάγκη αντικατάστασης του ρευστού  νομοθετικού πλαισίου που διέπει την υπηρεσιακή κατάσταση των συναδέλφων, από ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει τα δικαιώματά μας.

ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Με διαφανείς διαδικασίες έγιναν οι όποιες εθελούσιες μετακινήσεις με αίτηση των εκπαιδευτικών. Δεν αποδεχόμαστε καμία υποχρεωτική μετακίνηση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Η θέση μας είναι σαφής και την υποστηρίζουμε σε όλα τα Υ.Σ.: μόνιμο διοικητικό προσωπικό στις σχολικές μονάδες και υπηρεσίες. Μέχρι τότε αξιοποίηση εκπαιδευτικών με κανόνες και διαφάνεια.

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας ενημερώσαμε με κάθε εφικτό τρόπο τους συναδέλφους και τις ΕΛΜΕ, για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν όλους μας. Συμμετείχαμε σε όλους τους αγώνες του κλάδου και όπου χρειάστηκε (πχ αξιολόγηση) μπήκαμε «μπροστά», μαζί με τα μέλη των ΔΣ των ΕΛΜΕ. Δεσμευόμαστε από τις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου (ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ) τη λογοδοσία στις ΓΣ και την ανακλητότητα. Υπερασπίζουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων, την ενότητα, την αγωνιστικότητα  και την αξιοπρέπεια  του κλάδου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Δεν υπάρχει καμιά «ατομική» ή συντεχνιακή σωτηρία, ο μόνος δρόμος σωτηρίας είναι ο συλλογικός αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που διαλύει τη Δημόσια Εκπαίδευση και τις εργασιακές μας σχέσεις. Μόνο με   τη  συλλογικότητα, τη συμμετοχή μας και  με την  αλληλεγγύη  μας  μπορούμε   να  τους σταματήσουμε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ