Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΤΕΛΑΣ ΣΤΟ TED

mantelasΟ Λαρισαίος μηχανικός και κορυφαίος μουσικός Μιχάλης Μαντέλας μίλησε στο TED για τον πολιτισμό της πόλης μας.
Στις εκδηλώσεις του TED προσκαλούνται διακεκριμένα παγκοσμίως πρόσωπα της διανόησης και της δράσης και μιλούν για 18 λεπτά, για ιδέες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν “τροφή” για το μυαλό του κάθε θεατή και να οδηγήσουν σε έναν παραγωγικό προβληματισμό.

Ορισμένοι από τους ομιλητές που έχουν κατά καιρούς λάβει μέρος σε εκδηλώσεις του TED είναι οι Bill Clinton, Bill Gates, Sir Richard Branson, Philippe Starck, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Jeff Bezos, Bono κ.α. Από τη χώρα μας στο TED έχουν κατά καιρούς μιλήσει αρκετοί Έλληνες πολιτικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες και πρόσφατα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Αυτή τη φορά μίλησε ο Λαρισαίος μηχανικός και κορυφαίος μουσικός Μιχάλης Μαντέλας με την τεράστια προσφορά στα μουσικά πράγματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, για έναν τομέα που ξέρει πολύ καλά, τον τοπικό πολιτισμό και τους ανθρώπους του.

Όπως σημειώνει ο ίδιος στη σελίδα του στο Facebook:

“Ο Αμερικάνικος οργανισμός ΤΕD διοργάνωσε σήμερα ένα TEDx event στην πόλη μας με ομιλητές για θέματα επιχειρηματικότητας, πολιτισμού, ιατρικής και τεχνολογίας.

Οι διοργανωτές μού έκαναν την τιμή να είμαι ο βασικός ομιλητής της πόλης μου για τον πολιτισμό. Επέλεξα να μιλήσω για την συμβολή ατόμων και φορέων στην προσπάθεια αλλαγής του πολιτισμικού σκηνικού μιας τοπικής κοινωνίας.

Στην ομιλία μου περιέγραψα τις προσπάθειες ανθρώπων που με το έργο τους επέδρασαν στις τοπικές κοινωνίες και οδήγησαν τον πολιτισμό σε άνθιση αλλάζοντας το πολιτισμικό τοπίο.

Απέτισα δε φόρο τιμής σε συγκεκριμένα πρόσωπα:

– Στην κ. Αρετή Βλαχοδήμου που έριξε τον σπόρο της έρευνας και διδασκαλίας του παραδοσιακού χορού στην Ελασσόνα και στον φίλο Γιάννη Κόκκινο που γιγάντωσε το δέντρο της χορευτικής παράδοσης και δημιούργησε ολόκληρες γενιές χορευτών, μελετητών και χοροδιδασκάλων στην πόλη από την οποία κατάγομαι, κάνοντάς την γνωστή όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και σε μακρινές χώρες.

– Στον Γιάννη Τσανακά που άλλαξε την πορεία της σοβαρής μουσικής στην Λάρισα και την Ελασσόνα, εξελίσσοντας τις αντίστοιχες Φιλαρμονικές και το Δημοτικό Ωδείο σε κορυφαίους παράγοντες προόδου, τόσο για τους συμμετέχοντες μουσικούς όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

– Στον Κώστα Τσιάνο, τον Γιώργο Ζιάκα, την Άννα Βαγενά και την υπόλοιπη παρέα του Θεσσαλικού Θεάτρου που έκαναν το Θέατρο της πόλης μας το πρώτο ΔΗΠΕΘΕ στην χώρα μας με μοναδική καλλιτεχνική πορεία μέχρι σήμερα.

– Τέλος, στον Μπαρμπή Βοζαλή, τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με την άνθιση της Κινηματογραφικής Λέσχης στην πόλη μας και από την περασμένη εβδομάδα διευθύνει πλέον την Κινηματογραφική Λέσχη του Παραδείσου.

Τα σχόλια και η ανταπόκριση των συμμετεχόντων με κάνουν να πιστεύω ότι η προσπάθειά μου είχε θετικό αποτέλεσμα”. Η ομιλία του θα «ανέβει» στη σελίδα του TEDx του youtube. Αξίζει να την παρακολουθήσουμε όλοι…

Τι είναι το TED: Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του, είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών (Ideas Worth Spreading). Ξεκίνησε πριν από 25 περίπου χρόνια στην Καλιφόρνια και επεκτάθηκε μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα αρχικά του προέρχονται από τις λέξεις Technology – Entertainment – Design, αν και πλέον η ατζέντα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μια ευρύτερη θεματολογία, καθώς παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες ιδέες ανεξάρτητα από τον τομέα εφαρμογής τους.

diavasinet.gr – Κωνσταντίνα Καρυδάκη

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ