ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΟ 19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

19ο ΔΣΗ σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του διδακτηρίου του 19ου Δημοτικού Σχολείου της Λάρισας, που βρίσκεται επί της οδού Ακαρνανίας στη συνοικία Χαραυγή, υπεγράφη το μεσημέρι της Δευτέρας από το δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και τον ανάδοχο του έργου.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» και είναι συγχρηματοδοτούμενο από πόρους του Ταμείου Συνοχής & του Ελληνικού Δημοσίου (ΥΠΕΚΑ). Πρόκειται για ένα πρότυπο επιδεικτικό έργο εφαρμογών ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας επί της οδού Ακαρνανίας στη συνοικία Χαραυγή.

Η  δημοπράτηση του έργου έγινε στις αρχές του περασμένου Απριλίου και τα μέσα του ίδιου μήνα κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα με έκπτωση 3,75%. ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, συμφώνησε για το σχέδιο σύμβασης  και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου στις 6 Οκτωβρίου.

Η  ενεργειακή επιθεώρηση που έχει προηγηθεί κατέταξε το σχολείο στην ενεργειακή κατηγορία Ζ (κατά ΚΕΝΑΚ), συνεπώς υπήρξε επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη βελτίωσή της.

Βάσει λοιπόν της ενεργειακής επιθεώρησης, οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής από ΑΠΕ οι οποίες προτείνονται από τη μελέτη να γίνουν είναι οι εξής:

  • Εγκατάσταση νέου λέβητα προς βελτίωση του συνολικού βαθμού απόδοσης του συστήματος θέρμανσης,
  • Αντικατάσταση της υπάρχουσας καμινάδας με νέα καπνοδόχο ανοξείδωτη με διπλή μόνωση μικρότερης διατομής,
  • Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης και πίνακα αυτονομίας,
  • Εγκατάσταση δύο ηλιακών συλλεκτών για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης,
  • Εγκατάσταση αυτοματισμών λειτουργίας του συστήματος.
  • (Το σύστημα θα εφοδιαστεί με θερμιδομετρητές για την καταμέτρηση της παραγόμενης θερμικής ενέργειας).
  • Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής,
  • Εγκατάσταση συστήματος εποπτείας διασυνδεδεμένου με τον καυστήρα , τα Φ/Β, τους ηλιακούς συλλέκτες και τον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα του σχολείου (ΒΕΜS),
  • Εγκατάσταση  Φ/Β συστήματος ισχύος 2,6 kWp διασυνδεμένου με το δίκτυο της ΔΕΗ,
  • Εγκατάσταση ενεργειακών φωτιστικών σωμάτων – προβολέων τεχνολογίας LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης,
  • Εγκατάσταση εξωτερικής θερμομόνωσης τοιχοποιίας και τέλος
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.

Η υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος θα εισάγει έμπρακτα το ζήτημα της εξοικονόμησης και διαχείρισης της ενέργειας στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, αξιοποιώντας την ευκαιρία για ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων του Δήμου μας με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των κατοίκων σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και βεβαίως, την ευθυγράμμιση με τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές για την Ενέργεια.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Λαρισαίων, ενώ ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Κ/Ξ Γκουγκούλης Ι. Κων/νος & ΣΙΑ Ε.Τ.Ε. –  Γκόλαντας Πάτροκλος. Η συμβατική δαπάνη του έργο ανέρχεται στα 181.000 ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

 

Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Υποδομών κ. Δημήτρης Μαβίδης,  η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Ευαγγελία Γιοβρή, η προϊσταμένη τμήματος Συντήρησης Σχολικών και Δημοτικών κτιρίων κ. Αλεξάνδρα Αντωνούλη, ο προιστάμενος του τμήματος Η/Μ κ. Δημήτρης Χατζίκος και οι επιβλέπουσες του έργου κ. Κατερίνα Ιωαννίδου (αρχιτέκνων) και Χρυσάνθη Τσόλια (μηχανολόγος μηχανικός).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ