ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ!

φαρμακαΟι πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κ. Λουράντου ότι λείπουν γνωστά φάρμακα και εμβόλια από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, δεν είναι άγνωστη υπόθεση.

Το φαινόμενο της …εξαφάνισης γνωστών σκευασμάτων από τη χώρα μας είναι συχνό φαινόμενο αλλά φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει παραγίνει. Παιδικά εμβόλια, φάρμακα για τη χοληστερίνη, για τη στυτική δυσλειοτυργία αλλά και πολλά άλλα κάνουν φτερά.

Ενδεικτικά άλλωστε ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε  λίστα 14 φαρμάκων, μεταξύ των οποίων το Crestor, το Spiriva, το Lyrica, το Cialis, το Fucidin, το Zoloft και το Ganuvia, τα οποία έχουν παραγγελθεί από μεγάλη φαρμακαποθήκη της Αθήνας, αλλά οι προμήθειες των φαρμακευτικών εταιρειών είναι ελάχιστες, όπως είπε.

Οι ελλείψεις αυτές πάντως αποδεικνύουν πως τελικά οι Ευρωπαίοι εκτός των άλλων θεραπεύονται και με ελληνικά φάρμακα καθώς οι παράλληλες εξαγωγές δίνουν και παίρνουν και στα χρόνια της κρίσης.

Οι περιβόητες παράλληλες εξαγωγές, οι εξαγωγές δηλαδή φαρμάκων σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κατά καιρούς έχουν προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Πολλές ελλείψεις γνωστών σκευασμάτων οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές οι οποίες  αυξάνονται όταν οι τιμές στα φάρμακα που διατίθενται στη χώρα μας μειώνονται.

Έτσι θεωρούνται πιο συμφέρουσες άλλες ευρωπαϊκές αγορές από τις φαρμακαποθήκες, με συνέπεια να στέλνουν χιλιάδες σκευάσματα σε κράτη όπως Γερμανία, Αγγλία κ.α. Άλλωστε οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να αγοράζουν φθηνά τα ελληνικά φάρμακα και στη συνέχεια να τα μεταπωλούν και πάλι σε υψηλότερες τιμές.

Κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια η αξία των παράλληλων εξαγωγών αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων  (ΕΟΦ).

Η μεγάλη φυγή.

 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου – iatropedia.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ