Για… ανίδεους έκανε λόγο ο Αθανάσιος Νακάσης, πρόεδρος του Τμήματος Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσίων, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχτηκε η ανασκαφή στην Αμφίπολη.
Μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, με τον Βασίλη Λυριτζή και τον Δημήτρη Οικονόμου, ο κ. Νακάσης έκανε λόγο για ερασιτεχνικά λάθη που έχουν σημειωθεί στην ανασκαφή, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η ακριβής χρονολόγηση του μνημείου, και ο εντοπισμός των χρόνων σύλλησής του.
Ο κ. Νακάσης υποστήριξε ότι πιθανότατα το μνημείο δεν χρονολογείται την περίοδο που έχει προσδιορίσει η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη, αλλά μεταγενέστερο, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ο τύμβος να αφορά μέλος της βασιλικής οικογένειας του Φιλίππου, καθώς οι βασιλείς τάφονταν στις Αιγές.
Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Νακάση, ο τύμβος θα πρέπει να αφορά κάποιο πρόσωπο με απευθείας αναφορά την Αμφίπολη, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει σχέση με την εποχή των Ρωμαίων, και εκείνος που παρήγγειλε τον τύμβο να είχε επηρεαστεί από το μαυσωλείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο.
Δε θα επέτρεπαν οι Μακεδόνες κάποιος από τη δυναστεία να ταφεί «εκτός Μακεδονίας», εξηγεί ο καθηγητής.
Κατά τον κ. Νακάση, ο πιθανότερος ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι ο Νέαρχος, επειδή ήταν Αμφιπολίτης.
Πάντως, ο κ. Νακάσης υποστηρίζει ότι το μέγεθος του μνημείου δεν είναι κατ” ανάγκη ευθέως ανάλογο με τη σημαντικότητα του νεκρού.
«Είναι πιθανόν οι Καρυάτιδες να είναι μεταγενέστερες. Να έγινε δηλαδή σε χρόνο ύστερο κάποιου είδους ανακαίνιση του τάφου και να προστέθηκαν τα πανύψηλα γυναικεία αγάλματα», λέει ο κ. Νακάσης.
Ο κ. Νακάσης πρόσθεσε ακόμη ότι είναι πιθανό στον τύμβο Καστά να υπάρχει και άλλο, μεγαλύτερο μνημείο, που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.