ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟι δυσκολίες του εορτασμού σε ένα πολυπολιτισμικό και ιδιαίτερο περιβάλλον όπως σε ένα σχολείο ενηλίκων σε φυλακή συζητήθηκαν με αφορμή τον γιορτασμό της εθνικής επετείου του 1940. Εκπαιδευόμενοι του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, που λειτουργεί μέσα στη φυλακή Λάρισας, αναζήτησαν με τους εκπαιδευτές τους τρόπους παρουσίασης ενός γεγονότος που για τους περισσότερους ήταν άγνωστο ή ξένο.

Η πλειοψηφία των εκπαιδευόμενων είναι από ξένες χώρες, αλλά και οι περισσότεροι Έλληνες δεν βίωσαν τα γεγονότα της σύγχρονης αντίστασης στο φασισμό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Τράντας «οι γιορτές χάνουν τη σημασία τους, όταν οι άνθρωποι πασχίζουν να δώσουν στο νόημά τους νου και γνώση, γιατί δεν αγγίζουν τις νεώτερες γενιές που δεν βίωσαν τα γεγονότα, ή όταν πασχίζουν να τις φορτίσουν συναισθηματικά, γιατί δεν αγγίζουν τους παλαιότερους που δεν τα έζησαν εξωραϊσμένα και εξιδανικευμένα». Για το λόγο αυτό επέλεξαν με τους εκπαιδευτές τους Φανή Μπέα και Γιάννη Δαλαμάγκα να πραγματοποιήσουν μια επίκαιρη συζήτηση για τις συνέπειες που θα είχε για τη σύγχρονη σκέψη το ενδεχόμενο της επικράτησης του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Παράλληλα, με το σύγχρονο θεατρικό έργο «Ο στρατιώτης Κλάους» ανέδειξαν τις αλλαγές που επιφέρει στους χαρακτήρες ο πόλεμος και τα διλήμματα που γεννιούνται σε έναν στρατιώτη ανάμεσα στην υπακοή και τη συνείδησή του.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων κ. Αλέξανδρος Μπατζανούλης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ