ΥΠΕΣ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΈΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

εξυπνεςΜε στόχο την πλήρη αξιοποίηση όλων των δυνατών πηγών χρηματοδότησης για έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το Υπουργείο Εσωτερικών, βάσει του υποστηρικτικού και επικουρικού του ρόλου στον τομέα αυτό, ενθαρρύνει τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα,

τα οποία, μέσω ΣΔΙΤ, δίνουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη Έξυπνων Πόλεων σε περιφερειακό επίπεδο και διασφαλίζουν έγκαιρη και σωστή ολοκλήρωση πολλών αναγκαίων υποδομών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα αρμόδια στελέχη των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις σχετικές επιδοτήσεις, υποστηρίζει σθεναρά καινοτόμες τοπικές και περιφερειακές πρωτοβουλίες μέσω των ΣΔΙΤ που λειτουργούν προωθητικά για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού, για την καθημερινότητα των πολιτών και την επιχειρηματικότητα των φορέων της αγοράς, περιβάλλοντος.

Εν προκειμένω, ο όρος «έξυπνη πόλη» αφορά τη δυνατότητα των δημοτικών αρχών, και με τη συνδρομή των περιφερειών, να αξιοποιούν πρωτοποριακές τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας και συνέργειες με φορείς του ιδιωτικού τομέα, ώστε οι βασικές υπηρεσίες τους να καταστούν περισσότερο προσβάσιμες σε όλους. Ευρυζωνικές συνδέσεις στο διαδίκτυο, εγκατάσταση συστημάτων άρδευσης σε όλα τα πάρκα για τον έλεγχο της υγρασίας του εδάφους και τη λειτουργία των συστημάτων ποτίσματος όποτε κριθεί αναγκαίο, αναζήτηση θέσεων στάθμευσης μέσω κινητών τηλεφώνων, και δημόσια δεδομένα ανοικτά στους πολίτες συνιστούν μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ των έξυπνων πόλεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη διαθέτει περίπου 200 εκατ. ευρώ για τις Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες από τον προϋπολογισμό (2014-2015) του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020», προκειμένου να επιταχυνθεί η πρόοδος και να υπάρξουν περισσότερες λύσεις μέσω ΣΔΙΤ στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Επίσης, ήδη «τρέχουν» προσκλήσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (COSME), το οποίο επιδοτεί δράσεις ύψους 1,5 εκατ. για τη βελτίωση, την ενίσχυση και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και ειδικότερα, την ενσωμάτωση  επιχειρήσεων του πολιτιστικού τουρισμού στις περιφερειακές αναπτυξιακές στρατηγικές. Μέσα στις προσεχείς ημέρες λήγουν και οι προθεσμίες για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα LIFE+ για το τρέχον έτος που αφορούν έργα ΣΔΙΤ συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ για την προώθηση αλλαγών στο σχεδιασμό και υλοποίηση περιβαλλοντικών πολιτικών, παρέχοντας και διαδίδοντας λύσεις και βέλτιστες πρακτικές, αλλά και προωθώντας καινοτόμες τεχνολογίες όσον αφορά το περιβάλλον και τη διαχείριση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης τονίζει ότι, μέσω των ανωτέρω ενωσιακών προγραμμάτων, δίνεται η δυνατότητα σε δήμους και περιφέρειες να έρχονται σε επαφή με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου προκειμένου να επεξεργαστούν από κοινού, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν Έξυπνες Πόλεις, ενώ παράλληλα απελευθερώνουν και αξιοποιούν αποδοτικά πόρους για τις κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητές τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ