ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

61MΗ ζωή όπως την ξέρουμε θα μπορούσε σύντομα να πάψει να υφίσταται καθώς η σκοτεινή ενέργεια καταπίνει το σύμπαν – αφήνοντας ένα “μεγάλο, κενό” χώρο.

Οι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι το σύμπαν θα μπορούσε να γίνει ένα κενό ανυπαρξίας, καθώς η σκοτεινή ύλη από την οποία είναι χτισμένο το σύμπαν, αργά διαγράφεται από την σκοτεινή ενέργεια.

Η συγκλονιστική έκθεση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό PhysicalReviewLetters, έδειξε ότι η σκοτεινή ενέργεια μεγαλώνει, καθώς αλληλεπιδρά με τη σκοτεινή ύλη.

Καθώς η σκοτεινή ενέργεια μεγαλώνει, επιβραδύνεται η ανάπτυξη της δομής στην ατμόσφαιρά μας – πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να μείνουμε με ένα σύμπαν με σχεδόν τίποτα σε αυτό.

Ο καθηγητής DavidWands, διευθυντής του Ινστιτούτου του Portsmouth της Κοσμολογίας και Βαρύτητας, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη αφορά τις θεμελιώδεις ιδιότητες του χώρου-χρόνου.

“Σε μια κοσμική κλίμακα, αφορά το σύμπαν μας και τη μοίρα του.

“Εάν η σκοτεινή ενέργεια αυξάνεται και η σκοτεινή ύλη εξατμίζεται θα καταλήξουμε με ένα μεγάλο, άδειο, βαρετό σύμπαν με σχεδόν τίποτα σε αυτό.

“Η σκοτεινή ύλη παρέχει ένα πλαίσιο ώστε οι δομές να αναπτύσσονται στο σύμπαν. Οι γαλαξίες που βλέπουμε είναι χτισμένοι σε αυτή τη σκαλωσιά, και αυτό που βλέπουμε εδώ, σε αυτές τις διαπιστώσεις, είναι ότι η σκοτεινή ύλη εξατμίζεται, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη της δομής του.”

Ο καθηγητής Wands είπε ότι η παραδοσιακή μελέτη της κοσμολογίας ανατράπηκε τελείως το 1998, όταν οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι επιταχύνεται ο ρυθμός με τον οποίο το σύμπαν επεκτείνεται.

Εάν η σκοτεινή ενέργεια αυξάνεται και η σκοτεινή ύλη εξατμίζεται, θα καταλήξουμε σε ένα μεγάλο, άδειο, βαρετό σύμπαν με σχεδόν τίποτα σε αυτό.

Ωστόσο, ο καθηγητής Dragan Huterer, του Πανεπιστημίου του Michigan, ομολόγησε ότι, ενώ τα αποτελέσματα τον εξέπληξαν, χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να γίνει πλήρως κατανοητή η σκοτεινή ενέργεια.

Είπε: «Η έρευνα πράγματι φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Κάθε φορά που υπάρχει μια νέα εξέλιξη στον τομέα της σκοτεινής ενέργειας θα πρέπει να προσέχουμε, αφού τόσο λίγα είναι γνωστά γι ‘αυτή.»

Περισσότερα: www.express.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ