ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

γελαλής«Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου είναι ιδιαίτερα οξυμένα λόγω των μνημονιακών πολιτικών, των φορολογικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από τη συγκυβέρνηση, την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και κορυφώνονται με τη νέα ΚΑΠ.

Η ραγδαία εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων και η εγκληματική αδράνεια της Πολιτείας, αποτελούν τη χαριστική βολή για την ελληνική κτηνοτροφία»,

τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης στη βουλή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη, σήμερα Παρασκευή 31.10.2014.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι η νέα ΚΑΠ στις σημερινές συνθήκες της οξύτατης οικονομικής, με τις περικοπές που προβλέπει, θα οδηγήσει σε  περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Για τη χώρα μας η μείωση των άμεσων ενισχύσεων θα επιφέρει μείωση των ενισχύσεων για τους έλληνες αγρότες κατά 100-135 εκατ. €. Ο  Ευρωπαϊκός Νότος και ειδικότερα η χώρα μας θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα. Ο πρωτογενής τομέας θα παραμείνει ελλειμματικός  και οι αγρότες θα οδηγηθούν στον αφανισμό. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαχρονικά δε σχεδίασαν ένα συνολικό σχέδιο για την αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγική ανασυγκρότηση».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα θέματα φορολογίας των αγροτών. Ενδεικτικά μίλησε για την φορολογία εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, την φορολόγηση για πρώτη φορά των αγροτεμαχίων, τη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ από 11% στο 6% κ.α. Επισήμανε πως ένα μεγάλο πρόβλημα των κτηνοτρόφων είναι η έλλειψη ρευστότητας. Εκτός από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης την έλλειψη ρευστότητας επιτείνει:

-Η διακοπή δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους εξαιτίας του ξεπουλήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς,

-Η παρακράτηση κοινοτικών ενισχύσεων, επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και πάσης φύσης πληρωμών  για συμψηφισμό με οφειλές προς τον ΟΓΑ,

-Ο συμψηφισμός επιστροφών για χρέη προς την εφορία ακόμα και εάν αυτά δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα,

-Η συνεχής αύξηση όλων των στοιχείων του κόστους παραγωγής για πρώτες ύλες, ρεύμα, πετρέλαιο και μεταφορικά. Τέλος τόνισε ότι η νέα ρύθμιση χρεών δεν θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας.

Όσον αφορά το σοβαρότατο ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού, παρά το γεγονός ότι χάθηκε αδικαιολόγητα πολύτιμος χρόνος, ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της νόσου και τη συγκρότηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπισή της. Συγκεκριμένα:

-Να  συμπεριληφθεί η νόσος στον κατάλογο των αποζημιώσεων του ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ.

-Να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι για όλα τα νεκρά ζώα και για όλα τα ζώα που θανατώνονται από την κτηνιατρική υπηρεσία σε ελεγχόμενους χώρους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

-Την διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κονδυλίων για ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων.

-Την άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών Υπηρεσιών με μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

-Ικανό αριθμό συνεργείων ψεκασμού για την εφαρμογή του προγράμματος στις καθορισμένες ζώνες προστασίας και ζώνες εποπτείας.

-Διενέργεια του εμβολιασμού των ζώων μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τον προσδιορισμό της φυσικής ανοσίας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ