6 ΔΑΠΑΝΗΡΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

6IKΔιαβάστε παρακάτω τα 6 λάθη που κάνουμε το χειμώνα, και τα οποία κρατούν ακόμα πιο ψηλά – το ήδη ψηλό – κόστος θέρμανσης του σπιτιού μας.

1. Ανεβάζουμε πολύ ψηλά το θερμοστάτη για να ζεστάνουμε γρήγορα το κρύο σπίτι

Όταν μπαίνουμε σε ένα κρύο σπίτι, μπορεί να μπαίνουμε στον πειρασμό να ανεβάσουμε ψηλά το θερμοσίφωνα για να το ζεστάνουμε γρηγορότερα. Αλλά οι θερμοστάτες δεν λειτουργούν όπως το γκάζι στο αυτοκίνητο, και βάζοντας το θερμοστάτη ψηλά όχι μόνο δεν θα ζεστάνουμε το σπίτι μας γρηγορότερα, αλλά μας κοστίζει και περισσότερο. Γι αυτό, πρέπει απλά να είμαστε πιο υπομονετικοί.

2. Κατεβάζουμε πολύ το θερμοστάτη τη νύχτα

Γενικά είναι καλύτερα να αποφεύγουμε τις ακρότητες με το θερμοστάτη. Αν αφήνουμε τη θερμοκρασία στο σπίτι μας να πέφτει δραματικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα χρειαστεί πολλή δουλειά από το σύστημα θέρμανσης για να το θερμάνει το πρωί. Αυτό πραγματικά κοστίζει, και φαίνεται στο …λογαριασμό.

3. Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη πάνω από τα όριά του

Αν θέλουμε το σπίτι μας να έχει 25 βαθμούς και ο θερμοστάτης φτάνει μόνο μέχρι τους 23 βαθμούς, γυρνώντας το θερμοστάτη στους 27 βαθμούς, είναι ένα τεράστιο λάθος. Ο καυστήρας αναγκάζεται να δουλεύει πέρα από τις δυνατότητές του. Αντί να ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, βλέπουμε αν υπάρχει διαρροή θερμότητας από κάποιο σημείο του σπιτιού μας, ή ελέγχουμε τον καυστήρα, ο οποίος μπορεί να είναι ελαττωματικός και να χρειάζεται αντικατάσταση.

4. Θερμαίνουμε ένα άδειο σπίτι

Σε αυτήν την εποχή που μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα με μια εφαρμογή του κινητού μας, ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εξοικονομούμε χρήματα είναι να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα που θα μπορεί να ρυθμίζει τη θέρμανση από απόσταση. Όταν θερμαίνουμε ένα άδειο σπίτι, απλά σπαταλάμε χρήματα. Ένας όμως  προγραμματιζόμενος θερμοστάτης μπορεί να μας σώσει εκατοντάδες ευρώ κάθε χρόνο (μη ξεχνάτε όμως: πάντα αποφεύγουμε τις ακρότητες με το θερμοστάτη).

5. Αφήνουμε τις κουρτίνες κλειστές τις ηλιόλουστες ημέρες

Ανοίγουμε τις κουρτίνες για να επιτρέπουμε το φως του ήλιου να θερμάνει το σπίτι μας όσο περισσότερο γίνεται. Είναι ακόμα καλύτερα να αφήνουμε συνεχώς ανοιχτές τις κουρτίνες στα παράθυρα με νότιο προσανατολισμό. Η ζέστη του ήλιου όχι μόνο ζεσταίνει το σπίτι, αλλά και βοηθά τον καυστήρα να …ξεκουράζεται τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

ΕΠΙΣΗΣ, κρατάμε όλα τα παράθυρα καθαρά. Ένα σκονισμένο, βρώμικο παράθυρα εμποδίζει το φως του ήλιου να μπαίνει στο σπίτι μας, και αυτό κοστίζει…

6. Δεν κλειδώνουμε και μονώνουμε καλά τα παράθυρα

Πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο για να κλείνουμε σωστά και να σφραγίζουμε καλά όλα τα παράθυρα, ώστε να μη φεύγει ο ζεστός αέρας από το σπίτι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ