ΚΑΙ ΤΟ 1973 ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑΝ ΤΑΡΑΞΙΕΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

φοιτητες1Μια άνευ προηγουμένου επίθεση, από τον πρωθυπουργό της χώρας και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, δέχθηκαν και συνεχίζουν να δέχονται οι φοιτητές που μαζί με εργαζόμενους στο ίδρυμα αλλά και με αρκετούς καθηγητές, τόλμησαν και σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,

για τη μετατροπή του πανεπιστημίου από χώρο ελεύθερης έκφρασης και ανάπτυξης ιδεών και δράσεων σε χώρο εκδήλωσης αυταρχικών συμπεριφορών, σε χώρο – εργαλείο του κεφαλαίου και της συντήρησης.

Από το στόμα του κ. Σαμαρά και των συνοδοιπόρων του ακούσαμε για ταραξίες, για μπαχαλάκηδες για θλιβερές μειοψηφίες που διαλύουν το πανεπιστήμιο. Από κοντά και ο υπουργός Παιδείας, Ανδ. Λοβέρδος και ο ογκόλιθος της πολιτικής και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Β. Βενιζέλος, που έσπευσαν να επικροτήσουν την αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά του πρύτανη ο οποίος αρνείται να αποκαλέσει κυρίους ή και συναδέλφους τους φοιτητές χρησιμοποιώντας ακόμη και τη λέξη τσακιστείτε, όταν με καθ’ όλα δημοκρατικά αισθήματα τους καλούσε να φύγουν από την Πρυτανεία.

Φαίνεται ότι όλοι αυτοί οι κύριοι – φύλακες της τάξης και της ηθικής ξέχασαν ή εσκεμμένα ξεχνούν ότι τους ίδιους χαρακτηρισμούς για τους φοιτητές που ξεσηκώθηκαν ενάντια στη χούντα χρησιμοποιούσαν και οι αιμοσταγείς δικτάτορες που δεν δίστασαν να στείλουν και τα τανκς ενάντια στους φοιτητές του Πολυτεχνείου σκορπώντας το θάνατο στο όνομα της δήθεν νομιμότητας που έλεγαν ότι υπηρετούν.

Τη νομιμότητα επικαλείται σήμερα και ο πρωθυπουργός ο οποίος εμφορούμενος από ακροδεξιά αισθήματα ονειρεύεται ένα πανεπιστήμιο στο οποίο δεν θα υπάρχει άσυλο και σε αυτό θα κινούνται ελεύθερα μπράβοι ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης ή ακόμη και άνδρες της κρατικής ασφάλειας προφανώς οπλισμένοι και έτοιμοι να πατάξουν οτιδήποτε είναι ενοχλητικό και ίσως επικίνδυνο για την άρχουσα ιδεολογία και τους εκφραστές της.

Αλήθεια αναλογίστηκαν ποτέ όλοι αυτοί οι θιασώτες της αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια  τι θα γινόταν το 1973 αν δεν υπήρχε το άσυλο και αν κυκλοφορούσαν μπράβοι και ασφαλίτες στο εσωτερικό των πανεπιστημίων;

Ποια θα ήταν η εξέλιξη αν ο λαός πίστευε και τότε τα λεγόμενα της χούντας περί μια χούφτας ταραξιών, κάτι για το οποίο θέλει να μας πείσει σήμερα και ο κ. Σαμαράς λες και ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι εκφραστές της πλειοψηφίας του λαού.

Αλλά και για να μην αφήσουμε παραπονεμένο τον πρωθυπουργό πρέπει να του θυμίσουμε ότι σαφώς νεώτερος το 1984 ως βουλευτής Μεσσηνίας και επικεφαλής ομάδας ΟΝΝΕΔιτων της περιοχής τα έκαναν γυαλιά καρφιά στο αστυνομικό κτίριο της Καλαμάτας χωρίς να επιδεικνύουν τότε κάποια ευαισθησία για την τάξη και τη νομιμότητα.

Κύριοι της κυβέρνησης και κύριε πρύτανη επειδή δεν είστε ικανοί να εξασφαλίσετε τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την αναβάθμιση του πανεπιστημίου μακριά από φαινόμενα οικογενειοκρατίας και αναξιοκρατίας, δίνοντας περισσότερα κονδύλια για συγγράμματα και έρευνα, για ανάπτυξη νέων μεθόδων διδασκαλίας, για καλύτερες συνθήκες διαμονής και σίτισης των φοιτητών, για καλύτερα κτίρια, καλά θα κάνετε να σεβαστείτε τις ελευθερίες που γαλούχησαν γενιές και γενιές φοιτητών και διδασκόντων και να αφήσετε κατά μέρος τις σκέψεις σας για τη μετατροπή των ελληνικών πανεπιστημίων σε ιδρύματα των επιχειρηματιών και της αστυνομοκρατίας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com