Επικαιροποιημένη εγκύκλιο για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης, ετοιμότητας και ασφάλειας στους μεγάλους λιμένες της χώρας, σε περίπτωση εισόδου ύποπτου περιστατικού με Έμπολα, εξέδωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας.
Στην εγκύκλιο αναλύονται λεπτομερώς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά τον κατάπλου οποιουδήποτε επιβατηγού ή εμπορικού πλοίου στη βάση της εφαρμογής του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ), αλλά και πρόσθετων μέτρων που επιβάλλονται σήμερα λόγω της απειλής της επιδημίας Έμπολα.
Επιπλέον, δίνονται σαφείς οδηγίες σχετικά με τις συνθήκες και προϋποθέσεις διαχείρισης ύποπτου περιστατικού εν πλώ, τις διαδικασίες «ιχνηλάτησης» των επαφών του με άλλους επιβάτες ή πλήρωμα όπως και οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία προσωρινής απομόνωσης και μεταφοράς του ύποπτου περιστατικού.
Η εγκύκλιος συνοδεύεται από τις λεπτομερείς οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τις προδιαγραφές του ατομικού εξοπλισμού προστασίας και των διαδικασιών εφαρμογής των Μέσων Ατομικής Προστασίας.
Συνεχίζεται η επιδημία στη Δυτική Αφρική
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε έχουν καταγραφεί 13.540 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού από Έμπολα ενώ 4.941 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.
Κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε Μάλι, Νιγηρία, Σενεγάλη, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός των αφρικανικών συνόρων, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι.
Μετρά κατά του ιού ζητούν οι σωφρονιστικοί με επιστολή τους στον υπ. Δικαιοσύνης
Ενημέρωση για το σχέδιο αντιμετώπισης του ιού Έμπολα ζητούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Με επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας ρωτά εάν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων στις φυλακές και αν πρόκειται να εφοδιαστεί το προσωπικό με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
Οι σωφρονιστικοί ζητούν πληροφορίες και οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σχετικά με τα μέσα προστασίας από τον ιό.
Αναφέρουν ακόμη ότι «οι συνθήκες συνωστισμού και υπερπληθώρας των κρατουμένων σε όλες σχεδόν τις φυλακές δεν επιτρέπουν τυχόν απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων σε ξεχωριστούς χώρους».
Εκτιμούν δε ότι η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα κάνει πιο δύσκολη τη διάγνωση τυχόν κρούσματος εντός των φυλακών.
tovima.gr