ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 80 – ΓΙΑΤΙ;

GIUΗ Αυστραλία μπαίνει για πρώτη φορά στην κλειστή λέσχη των χωρών (Ελβετία, Ιαπωνία και Ισλανδία) όπου το προσδόκιμο ζωής των ανδρών ξεπερνά τα 80 έτη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα 80.1 χρόνια αποτελούν μια αξιοσημείωτη αύξηση για το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στην Αυστραλία, από τα 77,8 που είχαν καταγραφεί μόλις 10 χρόνια πριν.

Το προσδόκιμο ζωής δεν έχει σχέση μόνο με τον μέσο πλούτο ενός έθνους – οι ΗΠΑ είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, όμως κατατάσσεται 40η στον κόσμο όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής των πολιτών της.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τους Αυστραλούς να ζούνε πολύ;

Ο ΟΟΣΑ προσπάθησε να δώσει μια εξήγηση – και ουσιαστικά όλα καταλήγουν στο εξαιρετικό σύστημα υγείας της.

“Το σύστημα υγείας της Αυστραλίας είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο,” λέει η οργάνωση, και πάνω από £ 2,400 ανά άτομο δαπανήθηκε για υγειονομική περίθαλψη το 2010.

Η Αυστραλία είχε επίσης απότομη μείωση στην κατανάλωση καπνού, που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ συμβάλλει στις χρόνιες ασθένειες – και ως εκ τούτου, σε χαμηλό προσδόκιμο ζωής. Η απότομη μείωση του καπνίσματος στη χώρα οφείλεται στις εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, στις απαγορεύσεις διαφημίσεων και στην αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων.

independent.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ