ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΜΙΔΑΧθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Δ. Γελαλής, με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ανταλλάχθηκαν απόψεις για το θέμα της φορολογίας ακινήτων και ακούστηκαν τα προβλήματα των ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ η μεγάλη περιουσία βρίσκεται σε εταιρείες που φορολογούνται με ειδικό τρόπο και όχι σε φυσικά πρόσωπα. Τα μέλη της ομοσπονδίας, κατά την άποψη του Δ.Σ., ανήκουν στη μεσαία ιδιοκτησία και επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση με το εισόδημα που αποκτούν. Υποστήριξαν ότι μεγάλο πρόβλημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα δημιουργήσει η θέσπιση αφορολογήτου ορίου διότι θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η μεσαία περιουσία και ζήτησαν την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον θεωρούν ότι χρειάζεται άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και φορολόγηση των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων με μειωμένο συντελεστή κατά 50%. Τόνισαν πως ο ΕΝΦΙΑ είναι αδύνατο να πληρωθεί και υπάρχει ο κίνδυνος ποινικών διώξεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν μία γενικότερη οικονομική ανάλυση και ανέπτυξαν τις θέσεις του κόμματος σε σχέση με τη φορολογία ακινήτων. Κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής θα είναι η κοινωνία και οι ανάγκες της. Αναγκαίο στοιχείο για την παραπέρα πορεία της οικονομίας της χώρας είναι η διαπραγμάτευση του χρέους και η δίκαιη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η οποία πρέπει να ξεκινά όχι με αφετηρία τη συγκέντρωση 2,65 δις ευρώ αλλά την φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα φορολογούμενου. Επανέλαβαν τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την θέσπιση ενός κοινωνικά δίκαιου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας όπου θα έχει αφορολόγητο όριο, προοδευτική κλίμακα και βασικό εργαλείο την ύπαρξη περιουσιολογίου. Τέλος επισήμαναν ότι για να εφαρμοστεί το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας δεν είναι δυνατό να διευρύνεται η φορολογική βάση με τη φορολόγηση της αγροτικής γης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ