ΔΥΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Τριήμερο εορτασμό με επίκεντρο την κεντρική πλατεία προγραμματίζει ο δήμος, συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυσρομείο αποφάσισε το ΕΚΛ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΤι και αν ο αγώνας στο Πολυτεχνείο ήταν κοινός και υπόθεση όλου του δημοκρατικού λαού, ο εορτασμός της επετείου του φαίνεται ότι αποτελεί μία ακόμη αφορμή για διχαστικές ενέργειες και εκδηλώσεις που μόνο φόρο τιμής δεν αποτίουν στους νεκρούς και σε όλους τους αγωνιστές του 1973.

Απόδειξη τα όσα πρόκειται να συμβούν στη Λάρισα αφού το Εργατικό Κέντρο στην πρόσκληση του δήμου προς τους φορείς και τα κόμματα για αναβάθμιση των εκδηλώσεων απάντησε με την πραγματοποίηση ξεχωριστής συγκέντρωσης στην πλατεία Ταχυδρομείου, στην οποία δήλωσαν συμμετοχή η ΕΟΑΣΛ, η Ενωση Γυναικών, η Ομοσπονδία ΕΒΕ κ.λπ.

Ο ΔΗΜΟΣ

Κάλεσμα σε φορείς, συλλογικότητες και κυρίως τις νέες και τους νέους της Λάρισας, για ενωτικό και μαζικό εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, απευθύνει η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων  Αλ. Μπατζανούλη και Γιώργου Σούλτη, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων.

siskepsi politexneioΌπως ανακοινώθηκε ο Δήμος Λαρισαίων θα διοργανώσει τριήμερες εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15 Νοεμβρίου και θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, ανήμερα της επέτειου της εξέγερσης, ενώ επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη σύσκεψη αντηλλάγησαν απόψεις για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, των εκπαιδευτικών του ΤΕΙ, της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας,  του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Λάρισας «Κ. Κούμας», του ΓΕΩΤΕΕ, του Γεωπονικού Συλλόγου, του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων ν. Λάρισας, της Ενωσης Γονέων ν. Λάρισας, του Συλλόγου Φίλων Εθνικής Αντίστασης, του ΣΥΡΙΖΑ, της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κ.α.

ΤΟ ΕΚΛ

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, η Ομοσπονδία ΕΒΕ Ν. Λάρισας, η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών θα πραγματοποιήσουν αγωνιστική συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο, τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη στις 7 μ.μ, στην Πλατεία Ταχυδρομείου.Στο κάλεσμά τους αναφέρουν:

“Τίποτα δεν τελείωσε αν δεν πούμε εμείς την τελευταία λέξη! Εμείς έχουμε τη δύναμη και θα τους ανατρέψουμε!

Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Αυτοαπασχολούμενοι, Μικροαγρότες, Νέοι και Γυναίκες

Η ηρωική στάση των εργαζομένων και της νεολαίας στα στρατοδικεία, στις φυλακές, η αλύγιστη στάση στα βασανιστήρια ήταν το λίπασμα που γιγάντωσε την αντίσταση του λαού και της νεολαίας και οδήγησε στην ανατροπή της αμερικανοστήριχτης χούντας, με την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973. Η αντοχή και ο ηρωισμός, τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και στόχοι αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την εργατική τάξη, την νεολαία, σήμερα που ο καπιταλισμός στη χώρα μας και διεθνώς σαρώνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Σήμερα, 41 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ισχύει πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα: όταν o λαός θέλει, μπορεί!

Η εξέγερση τον Νοέμβρη του ‘73 κατά της φασιστικής δικτατορίας, κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σήμερα βρίσκει το νόημα και τη συνέχειά της μόνο στο δρόμο της λαϊκής πάλης και συμμαχίας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του εκμεταλλευτικού συστήματος. Σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, 41 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου η ανάγκη για πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό είναι πιο επίκαιρη όσο ποτέ.

Σήμερα που ο καπιταλισμός δείχνει με τραγικό τρόπο τα αδιέξοδά του, μπαίνουν μπροστά μας πιο προωθημένοι στόχοι πάλης. Μέσα απ’ τη δράση για την υπεράσπιση των εργατικών των λαϊκών νοικοκυριών από την ανεργία, τη φτώχεια, την φοροληστεία, την εξαθλίωση, τον αυταρχισμό και την καταστολή που φέρνει η σημερινή πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, το βασικό καθήκον είναι να συγκεντρωθούν, να προετοιμαστούν οι δυνάμεις της εργατικής τάξης, των μικρών ΕΒΕ, των μικροαγροτών, των νέων και των γυναικών, σε μια λαϊκή συμμαχία που θα εναντιωθεί στην εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου, στις κυβερνήσεις του, στην Ε.Ε και θα παλέψει ο λαός να πάρει τις τύχες στα χέρια του.

Σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, εμείς και τα παιδιά μας. Αυτό προϋποθέτει ο λαός να κάνει κουμάντο στην οικονομία και στον τόπο αυτό και όχι τα μονοπώλια. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλισθεί η λαϊκή ευημερία. Μόνο έτσι μπορεί να βρουν δικαίωση τα επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» και «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Οι εργαζόμενοι, οι μικροΕΒΕ, οι μικροαγρότες, οι γυναίκες και η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, με βάση την αρνητική τους πείρα από τις ασκούμενες πολιτικές που υπηρετούν τους καπιταλιστές, την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, πρέπει να απορρίψουν συνολικά αυτό το δρόμο ανάπτυξης που γέννησε την κρίση, να μην παγιδευτούν στη λογική ότι υπάρχουν εύκολες και από τα πάνω λύσεις στα λαικά προβλήματα με μια άλλη διαχείριση που υπόσχεται η αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς εναντίωση στο μεγάλο κεφάλαιο, στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ. Να απομονώσουν την δολοφονική φασιστική Χρυσή Αυγή, το παιδί και υπερασπιστή του εκμεταλλευτικού συστήματος, εργαλείο του, για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.

Να απομονώσουμε όσους υπονομεύουν τον αγωνιστικό προσανατολισμό του κινήματος, όσους βάζουν πλάτη στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και την Ε.Ε, όσους σπέρνουν την μοιρολατρία. Να πορευτούμε ενωμένοι και αποφασιστικά, με τις σημαίες του αγώνα, κόντρα σε όσους καλούν σε συμβιβασμό και σπέρνουν απογοήτευση, βροντοφωνάζοντας:

 Τα βάρη της κρίσης να πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι οι εργαζόμενοι, οι μικροί ΕΒΕ και αγρότες. Μονομερή διαγραφή του χρέους.

 Όχι στα μνημόνια, στις δανειακές συμβάσεις, στα χαράτσια, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στη διάλυση εργασιακών & ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

 Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Μέτρα στήριξης των ανέργων, επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, όσο διαρκεί η ανεργία.

 Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και η βαριά φορολογία.

 Κατώτερος μισθός 751 ευρώ με υπογραφή ΕΓΣΣΕ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 Κάλυψη των απωλειών και κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και παροχών. Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των Ταμείων απ’ το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Κανένας ανασφάλιστος. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών, της 13ης και 14ης σύνταξης.

 Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία και πρόνοια για όλους.

 Έξω από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Κουμάντο στον τόπο και στην οικονομία να κάνει ο λαός και όχι η πλουτοκρατία.

Σε αυτό τον δρόμο, της οργάνωσης στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, της ακόμα πιο αποφασιστικής ανάπτυξης των αγώνων ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις του και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του, καλούμε την εργατική τάξη, τους μικροεπαγγελματίες και αγρότες, την νεολαία και τις γυναίκες από τα λαικά στρώματα να συνεχίσουμε. Η φετεινή επέτειος του Πολυτεχνείου, να σηματοδοτήσει την λαϊκή αντεπίθεση, που θα συμπαρασύρει, αντιλαϊκές πολιτικές, μνημόνια, αστικές κυβερνήσεις και την πλουτοκρατία, για να δούμε άσπρη μέρα.

Δεν είναι ανίκητοι!  Πιστέψτε στη δύναμή σας, φέρτε τα πάνω-κάτω!”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ