ΣΥΝΑΞΗ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ9Με την συμμετοχή όλων των ιερέων της Λαρισαϊκής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014, το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμπελώνα, μετά την τέλεση της θείας Λειτουργίας, από τον Αμπελωνίτη κληρικό Αρχιμανδρίτη π.Γεδεών Μαντά, η Ιερατική Σύναξη  των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμπελώνα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος συνομίλησε με τους ιερείς πάνω σε θέματα ποιμαντικά και κοινωνικά, ώστε να μπορέσουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα, να δώσουν την μαρτυρία του Ιησού Χριστού στον σύγχρονο άνθρωπο και παρουσίασε τον  ομιλητή, Πανοσιολογιώτατο   Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Γιάγκου, υπεύθυνο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και  Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, ο οποίος, ανέπτυξε στους ιερείς το θέμα: «Η ποιμαντική της Εκκλησίας στη σύγχρονη πραγματικότητα».

Η ποιμαντική διακονία στη σύγχρονη πραγματικότητα έχει να κάνει με το ξεκαθάρισμα των κινήτρων των ποιμένων-ιερέων, την προσωπική τους ανάπτυξη, την πνευματική τους ωριμότητα και ψυχολογική ισορροπία. Η διαποίμανση του λαού προϋποθέτει τη γνώση της πραγματικότητας του κόσμου με εφόδιο τον ευαγγελικό λόγο και τη συγκατάβαση.

Η εκκλησία οφείλει να είναι άνοιγμα και να δίνει τη μαρτυρία και την ελπίδα στον άνθρωπο ότι ο Θεός είναι πατέρας. Ο κόσμος έχει ανάγκη την ελπίδα και την επιείκεια, ώστε να πιστέψει στην αξία και την τιμή που του χάρισε ο Θεός, και να εμπνευστεί στη μετάνοια, ως τον μοναδικό τρόπο προκειμένου να γευτεί την αγάπη του Θεού!

Η εκκλησία δεν είναι σέκτα αλλά είναι για όλους. Θεωρεί τους πάντες παιδιά της και με διάκριση καλείται να βρει τον προσωπικό τρόπο και λόγο του κάθε ανθρώπου. Είναι θεραπευτήριο κι όχι δικαστήριο. Είναι σημαντικό να είναι τέτοια η ποιμαντική της εκκλησίας, αλλά και το ήθος των πιστών, ώστε ο σημερινός άνθρωπος ν’ αποβάλει την εντύπωση ότι η εκκλησία είναι μιζέρια και κατήφεια και κώδικας συμπεριφοράς, αλλά να βιώσει την εκκλησία ως κοινότητα και την πνευματική ζωή ως εμπειρία ζωής και σχέσης. Η εκκλησία για να λειτουργεί θεραπευτικά καλείται να μην κατακεραυνώνει και να βάζει ταμπέλες, αλλά ν’ αναδεικνύει την αξία και τις δυνατότητες του προσώπου, που εδράζονται στη σταυρική αγάπη του Χριστού.

Στο τέλος των εργασιών της συνάξεως και της συζητήσεως πάνω σε σύγχρονα ποιμαντικά θέματα, παρετέθη δεξίωσις από τις δραστήριες κυρίες της ενορίας, στο νέο πνευματικό κέντρο της ενορίας, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και που αποτελεί κόπο και μόχθο του Προϊσταμένου της ενορίας, Αρχιμανδρίτου π.Αντωνίου Καρυώτη, του π.Δημητρίου Κολοβού και των ευγενών και φίλεργων συνεργατών τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ