ΑΠΩΛΕΙΕΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ

Τεράστιο ενδιαφέρον και μεγάλη προσέλευση  στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟύτε ο πλέον αισιόδοξος των διοργανωτών μπορούσε να φανταστεί την προσέλευση στην ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020», που πραγματοποιείται από το πρωί στο ξενοδοχείο “Imperial”, στη Λάρισα.

Το αδιαχώρητο στην αίθουσα, όπου ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρης Μελάς και το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού κ. Γιώργος Πούμπουρας παρουσίασαν το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, σε μια άκρως επιτυχημένη διοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης(EuropeDirect) και την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Στο περιθώριο της ημερίδας ο κ. Γ. Πούμπουρας μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού ύψους 5, 5 δις ευρώ, το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει επενδύσεις, νέους αγρότες, νιτρορύπανση κλπ., στηριζόμενο σε μια νέα φιλοσοφία αγροτικής ανάπτυξης και πολιτικής.

«Με βάση την καινοτομία και στόχο  την  καλύτερη παραγωγή προωθείται ένα μοντέλο συμβουλευτικής και συνεργασίας ανάμεσα σε παραγωγούς, εταιρείες και πανεπιστήμια προκειμένου να οδηγηθούμε στα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο γ.γ Αγροτικής Πολιτικής κ. Δ. Μελάς έκανε λόγο για τη διάρθρωση της νέας ΚΑΠ, η οποία παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις, με κύρια στόχευσή της στην καταβολή επιδοτήσεων στην «παραγωγική γη».

«Κύρια κατεύθυνσή μας είναι να πάρει προστιθέμενη αξία το προϊόν», υπογράμμισε ο κ. Μελάς, ενώ την ίδια ώρα με τα νέα προγράμματα «… απομακρυνόμαστε από την ιστορικότητα των δικαιωμάτων και εξορθολογίζεται  η κατανομή των ενισχύσεων».

Αναφερόμενος τέλος στην έκδηλη ανησυχία των αγροτών της Θεσσαλίας για ενδεχόμενο απωλειών που θα αγγίξει το 15%, ο κ. Μελάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός εκτιμώντας ότι «… αν γίνουν οι απαραίτητες αναγωγές των χρημάτων που θα χαθούν και των προγραμμάτων που θα ενισχυθούν κατά τη νέα περίοδο, τότε η συνολική απώλεια δεν φαίνεται να ξεπερνά το 4%».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για τη σημερινή ημερίδα είναι το γεγονός πως τις εργασίες της παρακολουθούν δεκάδες νέοι αγρότες από Κατερίνη, Πέλλα, Ημαθία, Χαλκιδική κ.ά.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ