ΌΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΗΛΙΑΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΑ ΗΝΙΑ

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣΣτις 12 Νοεμβρίου, ο πρώτος ποδηλατόδρομος που θα τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες θα δοθεί στην κυκλοφορία στο Krommenie, βορειοδυτικά του Άμστερνταμ.

Αν και ο δρόμος θα έχει μόνο 100μέτρα μήκος όταν τελικά ολοκληρωθεί, είναι ένα μεγάλο βήμα για το ηλιακό οδόστρωμα, το οποίο είναι ακόμα στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής του.

Ο Solaroad, όπως έχει ήδη βαπτιστεί, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ιδιωτικού κλάδου, της κυβέρνησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι  κατασκευασμένος από “μονάδες” μπετόν που καλύπτονται από ένα στρώμα από γυαλί, και από ένα στρώμα που προκαλεί τριβή για την πρόληψη ατυχημάτων.

Με τον καιρό, η ηλιακή ενέργεια από το δρόμο θα χρησιμοποιηθεί για πρακτικές εφαρμογές όπως ο φωτισμός των δρόμων, τα φανάρια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα νοικοκυριά.

Ο ποδηλατόδρομος έχει και μερικά μειονεκτήματα. Δεν μπορεί να κατασκευαστεί υπό γωνία, με αποτέλεσμα να λαμβάνει περίπου 30% λιγότερη ηλιακή ενέργεια από τα πάνελ οροφής. Είναι επίσης εξαιρετικά ακριβός – περίπου $ 3.700.000, και ένα μεγάλο μέρος του ποσού καταβάλλεται από την τοπική κυβέρνηση. Ωστόσο, μόλις ολοκληρωθεί, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτεί τρία νοικοκυριά.

Σχεδιάζεται η επέκταση των πάνελ και στους δρόμους, καθώς το σκυρόδεμα και το γυάλινο κάλυμμα του είναι αρκετά δυνατά για να αντέξουν το βάρος μιας νταλίκας.

Σύμφωνα με τη Guardian, έως και το 20% του οδικού δικτύου των Κάτω Χωρών μπορεί να μετατραπεί σε ηλιακό.

Ο ποδηλατόδρομος στην Krommenie είναι ένα μικρό βήμα, αλλά πολύ σημαντικό, και σύντομα θα μπορούσαμε να δούμε πολλά περισσότερα σε αυτό τον τομέα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ