ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΙΛΙΝΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

2 (1)Εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 στις 7.30 μ.μ. η έκθεση ζωγραφικής της Άννας Φιλίνη που έχει τίτλο: “Δράματα εξουσίας μέσα σε ιστορικά ποιήματα του Καβάφη”.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 24 πίνακες, που έχουν σχεδιαστεί μέσα στο 2013 και 2014, με υδατογραφίες, μολύβι και λεπτό μαρκαδόρο. Ο κάθε πίνακας περιλαμβάνει σχέδια και κείμενα πάνω σε ένα διαφορετικό από τα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη, ποιήματα που αναφέρονται στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή.. Στα σχέδια εικονίζεται  το πορτρέτο του ιστορικού προσώπου, στο οποίο αναφέρεται το  Καβαφικό ποίημα, και ταυτόχρονα ερμηνεύονται εικαστικά σκηνές από τα δράματα, στα οποία εστιάζει ο ποιητής. Τα πορτρέτα σχεδιάστηκαν στη βάση κυρίως αρχαίων γλυπτών είτε σε ορισμένες περιπτώσεις αρχαίων νομισμάτων. Τα πρόσωπα φορούν σύγχρονα ρούχα, γιατί η ποίηση του Καβάφη μιλά για την ιστορία, έχει όμως ταυτόχρονα νοήματα που αφορούν τη σύγχρονη εποχή, ορισμένα μάλιστα αφορούν με εκπληκτικό τρόπο την σημερινή εποχή της κρίσης.

Αρχιτεκτονικό πλαίσιο των σχεδίων είναι ο κόσμος της Αλεξάνδρειας και ελληνιστικών πόλεων στα παράλια της Μικράς Ασίας. Παρόντα επίσης σε κάθε πίνακα είναι γραμμένα με το χέρι της ζωγράφου τα ποιήματα του Καβάφη, ενώ παράλληλα περιλαμβάνονται γραπτά αποσπάσματα κειμένων από μελετητές του Καβάφη σχετικά με το συγκεκριμένο ποίημα. Η γραφή είναι στοιχείο που βρίσκουμε  συχνά στη ζωγραφική της Άννας Φιλίνη.

Η έκθεση συνοδεύεται από το βιβλίο της Φιλίνη, που έχει τον ίδιο τίτλο με την έκθεση και όπου στην αναλυτική του εισαγωγή η συγγραφέας του και ζωγράφος εξηγεί τη σχέση των ποιημάτων με τις εικόνες. Στο βιβλίο υπάρχει πρόλογος από τον Αλέξη Ζήρα

Το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας συνδέει μεταξύ τους σαν κόκκινο νήμα τα ποιήματα και την εικαστική ερμηνεία τους, μαζί όμως τίθενται τα σοβαρά θέματα του ανθρώπινου βίου, ο έρωτας κι ο θάνατος, η ελευθερία και η τέχνη.

Η Άννα Φιλίνη  έχει συχνά συνδέσει στην τέχνη της την ζωγραφική με την ποίηση. Έχει ζωγραφίσει με τον δικό της – συχνά υπερρεαλιστικό τρόπο – την Οδύσσεια του Ομήρου, την ποίηση τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη, τα Άνθη του Κακού του Σαρλ  Μποντλέρ, τα ποιητικά κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου. Στη διάρκεια του έτους Καβάφη ξεκίνησε και δούλεψε για ένα χρόνο την τελευταία της δουλειά για τον Καβάφη, που παρουσιάζεται τώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη  Λάρισας από την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014.

Παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στο φουαγέ , την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 στις 7.30 μμ.στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας η παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Φιλίνη. Το βιβλίο θα προλογίσει ο Θωμάς Μπεχλιβάνης, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας-επίτιμος σχολικός σύμβουλος φιλολόγων. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει για το βιβλίο και την έκθεση η Άννα Φιλίνη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ