Θ. ΨΥΡΡΑΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

ψυρραςΟ Βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για τη διαφορά στο ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο -σε σχέση με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων-, την οποία αποκαλύπτει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην ερώτησή του ο κ. Ψύρρας αναφέρει:

«Η πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποκαλύπτει διαφορά στο ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σε σχέση με το ύψος που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου, τα χρέη ανέρχονται σε 70,1 δις. ευρώ (στο τέλος του φετινού Σεπτέμβρη), ενώ σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο ποσό ύψους 4 δις. ευρώ από υποχρεώσεις προς τα τελωνεία δεν έχει προσμετρηθεί και το τελικό ύψος χρεών ανέρχεται σε 74,1 δις. ευρώ.

Η Έκθεση υπογραμμίζει ότι «το υπόλοιπο που εκκρεμεί προς είσπραξη από τις αρμόδιες αρχές του κράτους είναι διαφορετικό από αυτό που εμφανίζεται στον απολογισμό». Αυτό δεν συνάδει με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 79 του Συντάγματος και της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 2362/1995, σύμφωνα με τις οποίες όλα τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους πρέπει να αναγράφονται στον προϋπολογισμό και τον απολογισμό, ούτε με τις βασικές αρχές της ειλικρίνειας και της ακρίβειας του προϋπολογισμού.

Τα λάθη, όμως, δε σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο τέλος του 2013 τα συνολικά ληξιπρόθεσμα ήταν 66,42 δις. ευρώ και όχι 62, 41 δις. ευρώ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιο είναι τελικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο;

2) Εάν επαληθευτούν τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα δοθούν απαντήσεις από τη ΓΓΔΕ για την «αβλεψία» προσμέτρησης 4 δις. ευρώ;

3) Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να διορθώσετε το λάθος, που κοστίζει για το ελληνικό Δημόσιο;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ