ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΟΪΚΑΣ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

σαμαροβενιζελοςΟι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γκίκα Χαρδούβελη μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και κυρίως όσα ειπώθηκαν εντός του Μεγάρου ήταν ενδεικτικά του κακού κλίματος που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης – τρόικας στην παρούσα φάση.

Πρόκειται πλέον για ένα σπριντ για την κυβέρνηση Σαμαρά καθώς καλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κλείσει όσο γίνεται περισσότερες εκκρεμότητες και να ανοίξει καταρχάς ο δρόμος για να επιστρέψει η τρόικα.

Μια τρόικα η οποία επιθυμεί να έχει υπάρξει προσυμφωνία για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, και αν είναι θετικός τότε να ανοίξει και η συζήτηση για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος και το χρέος.

«Κάθε πλευρά έχει τις δικές της απόψεις. Νομίζω ότι συγκλίνουμε και ότι θα έχουμε λύσει τα περισσότερα προβλήματα όταν έρθουν για να κλείσει…» ήταν η αναφορά υψηλόβαυμου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών αμέσως τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει να επιστρέψει η τρόικα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με την διαπραγμάτευση να εστιάζεται στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχουν καθημερινή επικοινωνία με την τρόικα παντιοιοτρόπως.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η τρόικα, πάντως, εμφανίζεται ανυποχώρητη σε μια σειρά θεμάτων και ζητάει σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις στο θέμα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, ενώ η Κυβέρνηση βάζει «κόκκινες γραμμές» ιδίως στο ασφαλιστικό διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Να σημειωθεί τέλος μείζον θέμα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εξακολουθεί να είναι το δημοσιονομικό κενό, με την τρόικα να υποστηρίζει ότι αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, λόγω της ρύθμισης οφειλών, όπως ισχυρίζεται.

Ανδρέας Μαραθιάς – newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ