ΒΟΜΒΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ

Για προσωπικές απόψεις του διοικητή του ΙΚΑ κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας

ικαΗ βόμβα ήρθε σε μια φράση. Ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την Απασχόληση και την Ασφάλιση αναρωτήθηκε, μάλλον όχι τυχαία “γιατί πρέπει να δικαιούνται τις ίδιες παροχές όσοι συμπληρώνουν το μίνιμουμ των ενσήμων ετησίως με όσους καταβάλλουν διπλάσιες εισφορές”.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Σπυρόπουλος ουσιαστικά άνοιξε τη συζήτηση για υγεία και περίθαλψη δυο ταχυτήτων και σε ό,τι αφορά στη δημόσια υγεία.

Ουσιαστικά μιλάμε για την κατάργηση της έννοιας του κοινωνικού κράτους όπου οι έχοντες υποχρεούνται μέσω εισφορών να διασφαλίζουν την παροχή αξιοπρεπούς περίθαλψης για τους οικονομικά αδύναμους.

Με τη φράση του διοικητή του ΙΚΑ οι έχοντες απαλλάσσονται από την υποχρέωση και κάπως έτσι οι οικονομικά αδύναμοι χάνουν τα ευεργετήματα που παρέχει το λεγόμενο κοινωνικό κράτος…

Με λίγα λόγια με την φράση του αυτή ο διοικητής του ΙΚΑ αφήνει να εννοηθεί ότι θα ισχύσει αναλογικό μοντέλο στην περίθαλψη, δηλαδή ανάλογα με τις εισφορές που καταβάλει ο καθένας θα έχει και αντίστοιχες παροχές υγείας. Όσες λιγότερες δηλαδή οι εισφορές τόσο λιγότερες οι παροχές.

Υπουργείο: προσωπικές απόψεις του κ. Σπυρόπουλου

Κάπως έτσι τίθεται και το ερώτημα τι θα γίνει με ανασφάλιστους και άνεργους και εάν οι άνθρωποι αυτοί επί της ουσίας χάνουν το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη.

Στην λογική της ανταποδοτικότητας η απάντηση είναι πως ναι η δωρεάν περίθαλψη χάνεται, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί πως δεν θα υπάρξει πρόβλεψη για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα υπάρξει σημαντική υποβάθμιση των παροχών υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα στην ίδια ομιλία ο κ. Σπυρόπουλος άνοιξε ξανά το παράθυρο για είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών στην ασφάλιση και την υγεία καθώς έκανε λόγο για δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων, επί της ουσίας δηλαδή μετεξέλιξης κάποιων από τα υπάρχοντα ταμεία σε ειδικού σκοπού ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για πλήρη αλλαγή στον τρόπο καταβολής συντάξεων και πλήρη διαχωρισμό από την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη.

Όλα αυτά βέβαια έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με το υπουργείο να διαψεύδει ότι υπάρχει ανάλογο σχέδιο και τον ίδιο τον υπουργό να μιλά στην πρωινή εκπομπή του Mega για προσωπικές απόψεις του διοικητή του ΙΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει, ούτε ποτέ υπήρξε η παραμικρή σκέψη στην κυβέρνηση για σύνδεση των ενσήμων με τις παροχές υγείας

Σπυρόπουλος: παρερμηνεύτηκαν όσα είπα

Μιλώντας στα parapolitika90,1 και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο διοικητής του ΙΚΑ μίλησε για παρερμηνεία των όσων είπε. Τόνισε μάλιστα ότι μίλησε για διαχωρισμό του προνοιακού από το ασφαλιστικό.

Αναλυτικά όσα είπε ο. Σπυρόπουλος:

Σαφέστατα εξέφρασα προσωπικές απόψεις αλλά τις διατύπωσα ως εξής:

Ποιες πρέπει να είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν στα ασφαλιστικά ταμεία για να θεμελιώνει ένα ασφαλισμένος δικαίωμα παροχής υπηρεσιών υγείας;

Αυτό το δικαίωμα να καθοριστεί επακριβώς και το κόστος να είναι στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι στα Ταμεία.

Πρέπει με έναν τρόπο ο κρατικός προϋπολογισμός να συνεισφέρει για να έχουν όλοι οι πολίτες την ίδια περίθαλψη γιατί δεν αντέχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Αντί να τα ενισχύει δια των ταμείων να είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να το ενισχύσει στο προνοιακό έργο. Αν δεν το ενισχύσει τότε έχει πρόβλημα.

Όπως δίνει το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους να δίνει σε όλους τους ασφαλισμένους ένα ΕΚΑΣ υγείας.

Πρέπει να διαχωρίσουμε το ασφαλιστικό πεδίο από το προνοιακό. Ξεκάθαρα. Πρέπει κάποια στιγμή να το κάνουμε. Όσο δεν το κάνουμε αφήνουμε κερκόπορτες για εισφοροαποφυγή.

Ένα από τα ερωτήματα είναι αν η δαπάνη πρέπει να είναι προνοιακή ή ασφαλιστική

Δεν είπα τίποτε άλλο παρά το ερώτημα αυτό. Το υπουργείο εργασίας δεν έχει αντίθετη άποψη

Δεν βγήκα εκτός πλαισίου,οι όποιες άλλες ερμηνείες δεν μου αντιστοιχούν.

newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ