ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΙΣ ΛΕΣΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

eikastika lesxes politismou (1)Για ακόμη μια χρονιά, ανοίγουν τις πόρτες τους τα τμήματα Ζωγραφικής και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Λεσχών Πολιτισμού της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων.  Τα τμήματα απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και περιλαμβάνουν Ζωγραφική, Ζωγραφική σε τζάμι Αγιογραφία, Ξυλογλυπτική, Πηλοπλαστική, Μπατίκ, και Εναλλακτικό κόσμημα

Ζωγραφική: Μολύβι, κάρβουνο, λαδοπαστελ, τεμπερες, λαδομπογιές, μεικτές τεχνικές μπορούν να συνδυαστούν πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια, δημιουργώντας έργα τέχνης. Η ελευθερία έκφρασης και ανάδειξης προσωπικότητας του μαθητή είναι βασικό στοιχείο του τμήματος. Γιατί η δημιουργικότητα γεννά την πρόοδο.

Ζωγραφική σε τζάμι: Είναι ευρέως γνωστό πως το γυαλί χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε αντικείμενα οικιακής και όχι μόνο χρήσης. Η διακόσμηση του γυαλιού αποτελεί καλλιτεχνική δραστηριότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα εκμεταλλευόμενοι το φως που περνά μέσα από το ζωγραφισμένο τζάμι. Σκοπός του τμήματος είναι να ανακαλύψουμε όλες τις τεχνικές διακόσμησης.

Αγιογραφία: Επαφή με την εκκλησιαστική τέχνη και παράδοση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Επαφή με το Βυζαντινό Πολιτισμό και τη Βυζαντινή Ιστορία χρησιμοποιώντας τις αναφορές των πρώτων αγιογράφων, κατασκευάζουμε φορητές εικόνες.

Ξυλογλυπτική: Μια αρχικά παραδοσιακή τέχνη που εξελίχθητε μέσα στους αιώνες, δημιουργώντας χρηστικά αντικείμενα αλλά και αντικείμενα διακόσμησης. Σκαλίζοντας την ξύλινη επιφάνεια δημιουργούνται ανάγλυφα ή ολόγλυφα πρωτότυπα έργα.

Πηλοπλαστική: Η πιο αρχέγονη μορφή τέχνης, η σύνθεση των φυσικών στοιχείων νερού και αργήλου ερχόμενη σε επαφή ,με το ανθρώπινο χέρι, γεναει τη δημιουργία επαφή ανθρώπου και πηλού με την ανάλογη καθοδήγηση δίνει την ευκαιρία στον καθένα να δημιουργήσει και να γνωρίσει την τέχνη μέσα από την χαλιναγώγηση αυτού του υλικού.

Μπατικ:Το Μπατίκ είναι εφαρμοσμένη τέχνη με την όποια μπορούμε να ζωγραφίσουμε τα υφάσματα τα όποια θα γίνουν ρούχα (φορέματα, φουλάρια κλπ) και άλλα αξεσουάρ για το σπίτι. Μπορεί όμως το ύφασμα να γίνει υποδοχέας για ένα έργο τέχνης. Συνθέσεις και μοτίβα δουλεμενα σε μετάξι, δίνουν ένα έργο ανάλαφρο και δροσερό, ευχάριστο στην κατασκευή και εύκολο στην έμπνευση. Παρομοια υφάσματα γοητεύουν ανθρώπους σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Εναλλακτικό κόσμημα: Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτί, ύφασμα, δέρμα, ξύλο, σύρμα, δημιουργούμε κοσμήματα. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, οι κατασκευές και οι δημιουργίες συνεχίζονται γιατί η ανάγκη για το στολισμό του σώματος ήταν ανάγκη από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του ανθρώπου.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκθέσεις με τις δημιουργίες  των μαθητών, ανοιχτά εργαστήρια στις συνοικίες και στο κέντρο της πόλης για όλους. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στις συνοικίες της πόλης της Λάρισας, από ένα σύνολο άρτια καταρτημένων εικαστικών – εκπαιδευτικών.

Βασικός σκοπός των μαθημάτων είναι να μεταδώσουν στους μαθητές την εικαστική σκέψη και  αντίληψη, με δημιουργικό τρόπο  και ενισχύοντας την φαντασία τους. Τα εικαστικά,  με το ευρύ φάσμα μεθόδων και μέσων, δίνουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να δημιουργήσουν ένα νέο κόσμο, με βασικό άξονα την ελευθερία κινήσεων και γνώμης.  Με τον τρόπο αυτό, ο καθένας μπορεί να αποκτήσει μια πιο άμεση σχέση με την Τέχνη, να έρθει σε επαφή με μια καινούρια γλώσσα έκφρασης και να αναπτύξει με δημιουργικό τρόπο μια προσωπική εικαστική ματιά.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα: 2410 235260 , 2410 579915 Πνευματικό κέντρο Χατζηγιάννειο –Ρούσβελτ 59.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ