ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΙΧΑΛΗ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟ

X71Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Chairman of the European Union Military Committee – EUMC), εξελέγη το απόγευμα της Πέμπτης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.

Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που έλληνας αξιωματούχος αναλαμβάνει την ηγεσία ενός ευρωπαϊκού οργάνου με αυξημένη ισχύ.

Η ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Πέραν του έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, υποψήφιοι ήταν ένας Ισπανός ναύαρχος και ένας Φιλανδός αντιστράτηγος.

Ο στρατηγός Κωσταράκος κέρδισε, καθώς υπέρ του ψήφισαν 20 από τα συνολικά 27 μέλη.

Η θητεία του νυν αρχηγού ΓΕΕΘΑ ως νέου προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ θα είναι τριετής με ανάληψη καθηκόντων τον Νοέμβριο του 2015.

Η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) είναι το ανώτατο στρατιωτικό όργανο στο πλαίσιο της ΕΕ και υπάγεται απευθείας στον Ύπατο Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (Political and Security Committee – PSC).

Η EUMC παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στην PSC και στον Ύπατο Εκπρόσωπο, και προΐσταται του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ.

Ιδρύθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2000, αποτελείται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών μελών

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ