ΚΟΥΦΙΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜΜε αφορμή τις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο απαντήσεις των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας σε ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την άρνηση εγγραφής παιδιών με διάφορες παθήσεις σε Σχολικές Μονάδες, η βουλευτίνα Λάρισας Ηρώ Διώτη δήλωσε τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακούσει και δεν του έχουν καταγγείλει κανένα περιστατικό άρνησης εγγραφής παιδιών, διαγνωσμένων από παθήσεις που δεν επηρεάζουν τη μαθησιακή τους ικανότητα, σε δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το Υπουργείο Παιδείας, προφανώς κι αυτό δεν είδε και δεν άκουσε, γιατί δεν καταδέχτηκε να μπει καν στην ουσία των ερωτημάτων που τους τέθηκε, παραθέτοντας 5 νόμους και άλλες τόσες υπουργικές αποφάσεις και «καθάρισε». Άρα, διαψεύδουν τους φορείς που εκπροσωπούν τους συνανθρώπους μας με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι χρόνια τώρα δικαίως επιμένουν ότι παρόμοια περιστατικά αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο.

Ο κ. Ντινόπουλος «πετά τη μπάλα» στην εξέδρα, αφού αναφέρει ότι ετησίως το ΥΠΕΣ δέχεται αιτήματα για στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων -μεταξύ αυτών και των δημοτικών παιδικών σταθμών- με το προσωπικό των απαιτούμενων ειδικοτήτων, ωστόσο «οι ίδιοι οι φορείς, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ανάγκες τους, αλλά και τις οικονομικές τους δυνατότητες, είναι εκείνοι που καθορίζουν τις ειδικότητες του προσωπικού που κρίνουν σκόπιμο να προσληφθεί». Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Υπουργός ρίχνει την ευθύνη στους Δήμους για τις δραματικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε σταθμούς όλης της χώρας. Αποδέκτες όλου αυτού βεβαίως δεν είναι άλλοι από τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που για να έχει το παιδί τους την απαιτούμενη φροντίδα, υποχρεώνονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να τα στείλουν σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό.

Λυπηρή, αλλά και αναμενόμενη δυστυχώς, ήταν η απουσία απάντησης από αμφότερα τα Υπουργεία σχετικά με την πρόσληψη βοηθητικού νοσηλευτικού προσωπικού για τις Σχολικές Μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ώστε να μην υπάρχει κανέναν κώλυμα στην εγγραφή/αποδοχή μαθητών πασχόντων από παθήσεις που δεν επηρεάζουν τη μαθησιακή τους ικανότητα. Τα κούφια λόγια του υφυπουργού κ. Δερμεντζόπουλου, ότι «η εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΑΙΘ συνίσταται αφενός στη διασφάλιση του δικαιώματος κάθε μαθητή να έχει ανεμπόδιστη και ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και αφετέρου στην ανάδειξη της εκπαίδευσης ως αγαθού που όλοι οι νέοι μπορούν να απολαμβάνουν», προφανώς δεν ισχύουν ούτε για τους μαθητές με χρόνιες παθήσεις, πόσο δε μάλλον για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που ενώ έχει μεσοκοπεί ο Νοέμβριος ακόμη περιμένουν ειδικούς παιδαγωγούς και παράλληλη στήριξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ