Μπορεί να έχετε ακούσει να λένε ότι «η βλακεία δεν είναι μεταδοτική», αλλά, όπως αποδεικνύεται, ως ένα μικρό βαθμό, ίσως θα μπορούσε και να είναι.
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ένας ιός στο λαιμό κάποιων ανθρώπων σχετίζεται με τη φτωχότερη γνωστική τους απόδοση.
Ιός Έκπληξη
Οι επιστήμονες σκόνταψαν στην ανακάλυψη αυτή όταν συνέλλεγαν δείγματα φαρυγγικού επιχρίσματος από ανθρώπους για να δημιουργήσουν το γενετικό προφίλ όλων των ιών που κυκλοφορούν μέσα στο σώμα μας. Κατά την ανάλυση, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν βρήκαν DNA του ιού χλωρέλλας ATCV-1, ένα κοινό ιό στο υδάτινο περιβάλλον, που δεν θεωρείτο ότι μπορεί να μολύνει ανθρώπους ή ζώα.
Επιπλέον, ο ιός είναι συνηθισμένος: Ανιχνεύθηκε σε 40 από τους 92 συμμετέχοντες. Δεν φαίνεται η ηλικία, το φύλο, η φυλή ή οποιοσδήποτε άλλος εξωτερικός παράγοντας να επηρεάζουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να είναι φορέας του ιού.
Έτσι, με τη νέα μεταβλητή – ATCV-1 – στο προσκήνιο, οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσον ο ιός αυτός επηρεάζει τη γνωστική απόδοση. Και βρήκαν ότι την επηρεάζει: τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό τα πάνε χειρότερα στα γνωστικά τεστ από ό, τι τα μη μολυσμένα άτομα.
Έλεγχος Νου
Ο ATCV-1 υπάρχει στα περισσότερα υπόγεια ύδατα. Ως εκ τούτου, η έκθεση στον ιό είναι μάλλον συνηθισμένη, αλλά γιατί μερικοί άνθρωποι μολύνονται, ενώ άλλοι όχι, δεν είναι ακόμα γνωστό. Με την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ασχοληθούν οι μελλοντικές μελέτες για τον ATCV-1.
Εν τω μεταξύ, είναι ένα συναρπαστικό και ανατριχιαστικό παράδειγμα για το πώς τα μικρόβια μπορούν να μολύνουν το μυαλό μας.
Ο Robert Yolken, ιολόγος, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που έγινε στη λίμνη της Βαλτιμόρης, δήλωσε στον The Independent, “Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ότι «αθώοι» μικροοργανισμοί που κουβαλάμε μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας και τη γνωστική μας λειτουργία.”