ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

ψυρραςΟ Βουλευτής   της  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ  ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Θωμάς Ψύρρας κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ. Στην ερώτηση αναφέρει:

«Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η επιστροφή του ΦΠΑ εξελίσσεται σε μάστιγα για τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους. Ενώ πριν μερικούς μήνες ο μέσος χρόνος αναμονής είχε πέσει στις 297 μέρες, σήμερα, αντί να μειωθεί  μέσος χρόνος αναμονής εκτινάσσεται στις 1.250 ημέρες δηλαδή σχεδόν τρία χρόνια! Έτσι ενώ τον Αύγουστο οι επιχειρήσεις που περίμεναν να πάρουν επιστροφή του ΦΠΑ ήταν 23.214, σήμερα παρατηρείται αύξηση κατά 849, δηλαδή ο αριθμός των επιχειρήσεων που περιμένουν επιστροφή ΦΠΑ ανέρχεται σε 24.063 ενώ την ίδια στιγμή στις εφορίες εκκρεμούν  3.081 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ  για περισσότερες από 90 ημέρες που αφορούν συνολικά το ποσόν των 501,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν από τον Απρίλιο του 2013 με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε να διεκπεραιωθούν άμεσα αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με χρόνο αναμονής από την υποβολή τους περισσότερο από 120 ημέρες, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 θα έπρεπε να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες.

Κι ενώ αυτή την ταλαιπωρία υφίστανται οι επιχειρήσεις που όλες ανεξαιρέτως αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της κρίσης, την ίδια ώρα το Δημόσιο  επιβάλλει πρόστιμα και προσαυξήσεις από την πρώτη κιόλας μέρα της καθυστέρησης όταν πρόκειται για την είσπραξη φόρων. Το ελληνικό δημόσιο μέσα σε ένα μόνο μήνα αύξησε τα χρέη του κατά 152 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά χρωστά 4,82 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος είναι υποχρεώσεις ασφαλιστικών ταμείων (2,326 δις ευρώ) που αυξήθηκαν 66 εκατομμύρια σε ένα μήνα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Σε ποιες αιτίες οφείλονται οι σημαντικές καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ  και πως θα αντιμετωπιστούν;

• Πως θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού και υποδομών στις εφορίες;

• Πως θα αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις που προκαλεί ο προσωρινός ή τακτικός έλεγχος που σε αρκετές περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίος προκειμένου να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των δηλώσεων και να εντοπιστούν κρούσματα φοροδιαφυγής;

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com