ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ

λαικαΕγκαινιάστηκε σήμερα το βράδυ παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου η κινητή έκθεση λαϊκών οργάνων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Στη σύντομη ομιλία του που απηύθυνε στο κοινό ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας επισήμανε πως με αυτή την έκθεση  επιτυγχάνονται όλα όσα είχαν κατά νου οι δημιουργοί του, ο Γιώργος και η Λένα Γουριώτη. Να καταστεί δηλαδή, το Λαογραφικό Μουσείο μια εστία πολιτισμού, ένα μέρος όπου η παράδοση αποτελεί ζωντανό κύτταρο της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

“Δεν είναι μόνο η ποιότητα, η μοναδικότητα και το πλούσιο των εκθεμάτων που θα θαυμάσετε. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης, μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, θα αναζητηθεί η γνώση, θα αναδειχθεί η παράδοση και τα επίκαιρα μηνύματά της, μηνύματα που αφορούν στην ελληνική ψυχή.

Τα μουσεία δεν είναι αποθηκευτικοί χώροι θησαυρών, αλλά οργανισμοί παροχής κοινωνικών αγαθών και πληροφοριών για το παρελθόν, χρήσιμων για το παρόν και το μέλλον. Τα μουσεία πρέπει  να παίζουν κεντρικό ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες. Αυτός είναι ο προορισμός τους. Αν ένα Μουσείο δεν παράγει γνώση, πολιτισμό, κι εν προκειμένω παράδοση, έχει αποτύχει το στόχο του” τόνισε ο κ. Σάπκας και κατέληξε

“ η συγκυρία για τη χώρα δεν είναι ευνοϊκή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαξιώνεται, ο Πολιτισμός θεωρείται πολυτέλεια. Η δημοτική αρχή, σε πείσμα των συνθηκών θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κάνει τον πολιτισμό υπόθεση όλων των πολιτών, κομμάτι της καθημερινότητάς τους”.

Ακολούθησε διάλεξη του προέδρου του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρου Λιάβα για την αξία της παράδοσης στην σύγχρονη κοινωνία, η οποία μάγεψε το κοινό που τον καταχειροκρότησε. “Η παράδοση είναι βίωμα ζωής και σύμβολο ταυτότητας σημερινό” είπε ο κ. Λιάβας, “είναι η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει…” τονίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε για το τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, ποιες αξίες, ποια αισθητική, ποια ταυτότητα”.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λάβουν χώρα διάφορες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Ήδη χθες πραγματοποιήθηκε ειδικό σεμινάριο για δασκάλους και καθηγητές.
Αύριο στις 11 π.μ., μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων θα συμμετάσχουν σε ανοιχτή συζήτηση με τον κ. Λιάβα για τις μνήμες τους από την παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια, τους χορούς και τα λαϊκά δρώμενα.

Επίσης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα υπάρξει συνεργασία με τοπικούς φορείς (Πολιτιστικούς Συλλόγους, Λύκειο των Ελληνίδων, Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο, ΔΩΛ, Μουσικές Σχολές) και θα προκύψει μουσικοχορευτική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Ωδείο.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου
και θα είναι ανοιχτή:
Δευτέρα: 8:00-14:00,Τρίτη-Παρασκευή 8:00-14:00 &17:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή:10:00-14:00.

Η είσοδος στην έκθεση και στις δράσεις είναι ελεύθερη,
με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ