ΚΟΛΗΣΕ AIDS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ

B46Πριν από μια δεκαετία, ένα νεαρό κορίτσι από τη Βραζιλία έκανε ό, τι κάνουν πολλά κορίτσια: Μανικιούρ. Τώρα 22 ετών, όταν πήγε να δωρίσει αίμα ανακάλυψε ότι είναι φορέας του ιού HIV. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Daily κόλλησε τον ιό 11 χρόνια πριν, κάνοντας μανικιούρ.

Η μελέτη που αφορά τη γυναίκα αυτή και που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό AIDS Research and Human Retroviruses λέει ότι η γυναίκα όταν έκανε μανικιούρ πριν από 11 χρόνια είχε χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της μεγαλύτερης εξαδέλφης της που βρέθηκε αργότερα να είναι φορέαςς του ιού HIV.

Όταν μετά την πρόσφατη αιμοδοσία έγινε διάγνωση του HIV στην 22χρονη, οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να πάνε ακόμα πιο πίσω στην ιστορία της, από ό, τι αναμενόταν για να βρουν την αιτία της κατάστασής της: οι αιματολογικές εξετάσεις της αποκάλυψαν ένα «υψηλό ιικό φορτίο», που σημαίνει ότι η μόλυνση ήταν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αμήχανη ασθενής είπε στους γιατρούς ότι δεν είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, ούτε έκανε με κάποιον κοινή χρήση συριγγών, που είναι οι πιο χαρακτηριστικοί τρόποι για τη μετάδοση του ιού HIV. Ο Γενετικός έλεγχος τόσο στη γυναίκα, όσο και στην ξαδέλφη της έδειξε ότι μοιράζονται «ένα κοινό ιογενή πρόγονο” που χρονολογείται 11 χρόνια πριν και συμπίπτει με την εποχή που μοιράστηκαν τα εργαλεία για μανικιούρ.

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι με τη χρήση σκευών που μπορεί να έχουν αίμα επάνω τους (εργαλεία μανικιούρ, αλλά και βελόνες για τατουάζ και βελονισμό) χωρίς την κατάλληλη απολύμανση μπορεί να κινδυνεύσουμε να κολλήσουμε τον ιό HIV, αλλά και άλλες ασθένειες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ