«ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ» 48 ΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

D28«Τελεσίγραφο» 48 ωρών έδωσαν οι Ευρωπαίοι στην ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που θα σημάνει την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν, τα περιθώρια στενεύουν και ότι εντός των επόμενων 48 ωρών, έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας.

Βασικό ζήτημα όπου σημειώνεται εμπλοκή είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ψαλίδα να κλείσει με διαχειρίσιμο τρόπο.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, υπάρχει σαφής απόκλιση ανάμεσα στα νούμερα που κάθε πλευρά προβάλλει, ενώ για την Τρόικα δεν είναι επαρκής η υποχώρηση που έκανε η Αθήνα στο θέμα του ΕΝΦΙΑ.

Η ελληνική πλευρά ζητάει από την Τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα και να λυθεί το θέμα σε ελληνικό έδαφος, οι εκπρόσωποι των δανειστών ωστόσο, θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν η διαπραγμάτευση θα έχει προχωρήσει περισσότερο και θα έχει βρεθεί κοινό έδαφος στο δημοσιονομικό κενό, έτσι ώστε η παρουσία τους στην Αθήνα να είναι σύντομη και χωρίς εντάσεις.

Μία καθυστέρηση στην έλευση της τρόικα θα ήταν καταστροφική για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβτρίου.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σχετικά , υπενθύμισε τα όσα δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι δεν υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών και σε ερώτηση πότε θα επιστρέψει η τρόικα, απάντησε: «Ακόμα δεν το ξέρουμε».

Πρόσθεσε ότι «η διαπραγμάτευση προχωράει», εκτίμησε ότι «θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέσα στο χρονοδιάγραμμα», ενώ ερωτηθείς δε αν αισθάνεται ότι τον «άδειασαν», απάντησε «όχι».

topontiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ