ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ NASA ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΣΤΡΟΒΙΛΙΖΕΤΑΙ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

CO2Υπάρχει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα που …τριγυρνάει στην ατμόσφαιρα της Γης, τώρα από ό, τι σε οποιαδήποτε περίοδο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού – και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

Στο παρακάτω βίντεο υψηλής ανάλυσης της NASA βλέπουμε το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα να κάνει περιστροφικές κινήσεις σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του έτους. Πρόκειται για την πιο εξαιρετικά λεπτομερή απεικόνιση που έγινε ποτέ, και δείχνει πώς το διοξείδιο του άνθρακα κινείται σε όλη τη γήινη ατμόσφαιρα σε ετήσια βάση.

Τι ακριβώς βλέπω; Τον κύκλο του άνθρακα, ή –αλλιώς- τη διαδικασία κατά την οποία το CO2 απορροφάται και …φτύνεται από τους ωκεανούς της Γης, τα οικοσυστήματα και την ατμόσφαιρα ξανά και ξανά, χρόνο με το χρόνο.

Η NASA εξηγεί:
Η οπτικοποίηση είναι ένα προϊόν προσομοίωσης που ονομάζεται “Nature Run”. Το “Nature Run” παίρνει πραγματικά δεδομένα για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται σε φυσικά και ανθρωπογενή αίτια. Το μοντέλο στη συνέχεια αφήνεται να τρέξει μόνο του και να προσομοιώσει τη φυσική συμπεριφορά της ατμόσφαιρας της Γης.

Αλλά η NASA δεν προσομοιώνει ένα εντελώς φυσικό σύστημα. Το βίντεο καθιστά σαφές ότι τα αυξανόμενα επίπεδα του ατμοσφαιρικού CO2 προέρχονται κυρίως από τις μεγάλες πηγές εκπομπών, όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα. Στη συνέχεια το αέριο διασκορπίζεται σε όλο τον πλανήτη σαν γιγαντιαίο καιρικό φαινόμενο. Μέρος του CO2 απομακρύνεται μέσω της φωτοσύνθεσης κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, αλλά όπως είπε και ο επιστήμονας της NASA, Bill Putman, ο πλανήτης κάθε χρόνο βιώνει όλο και υψηλότερες συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου.

Νωρίτερα φέτος, η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα έφθασε το επικίνδυνο επίπεδο των 400ppm για πρώτη φορά στην ιστορία – το υψηλότερο εδώ και 800.000 με 15 εκατομμύρια χρόνια.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη για μετάβαση σε καύσιμα πέρα από τους υδρογονάνθρακες, ως πηγή της πρωτογενούς ενέργειας.  Όσο η ανθρώπινη κοινωνία συνεχίζει να εκπέμπει CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων, το CO2 στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς θα συνεχίσει να αυξάνεται» είπε ο επιστήμονας Pieter Tans από την National Oceanic and Atmospheric Administration.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ