ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΛΥΔΩΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

σαμαβενΤραβάει το σχοινί η τρόικα και κατά πως λέει ο υπουργός Οικονομικών κανείς δεν ξέρει εάν θα έρθει στην Αθήνα στην ώρα της ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έτσι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το ραντεβού στο eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. Η στάση της τρόικας έχει σκληρύνει πάρα πολύ και σε αυτό φαίνεται πως έχει βάλει το … χεράκι του και το Βερολίνο.

Μάλιστα ο Β. Σόιμπλε εμφανίζεται απογοητευμένος από τις επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, παρά την εντυπωσιακή αλλαγή στα οικονομικά δεδομένα της χώρας.

ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΙ

Οι πιέσεις της τρόικας έχουν δημιουργήσει κλίμα αποσύνθεσης στον κυβέρνηση με τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αλληλοκατηγορούνται και να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο ευθύνες για την μη προώθηση μεταρρυθμίσεων και μέτρων που απαιτεί η τρόικα.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει βρει κοινή γραμμή πλεύσης καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φαίνεται ότι έχουν διαφορετικές απόψεις σε βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης.

Το Μαξίμου εμφανίζεται πλέον ελαστικό στο ζήτημα του συνδικαλιστικού νόμου, του τρόπου προκήρυξης των απεργιών και, πιθανώς, των ομαδικών απολύσεων, που για το ΠΑΣΟΚ είναι «κόκκινες γραμμές».

Στον αντίποδα, ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται περισσότερο ανοιχτός στο ενδεχόμενο ελεγχόμενων προσαρμογών στα ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ, εξ ου και έκανε τη διάκριση μεταξύ μεγάλων και μικρών νήσων. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή μοιάζει να συναντά την έντονη αντίδραση στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου.

Η σημερινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη αφού αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα ώστε να βγει μια  κοινή γραμμή ενόψει της ιδιαιτέρως δύσκολης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Το Μαξίμου πάντως διαμηνύει ότι δεν είναι στις προθέσεις της Αθήνας και, κατά την άποψή τους, ούτε των πιστωτών, η αναστολή της διαδικασίας. «Η διαπραγμάτευση έχει και χρονικά όρια, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν εντός της εβδομάδας», σημείωνε και στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με την Καθημερινή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ