«ΣΤΑ  ΔΥΟ» Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες  προς τιμήν της επετείου

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε δύο χωριστές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική και την πλατεία Ταχυδρομείου, Δήμος Λαρισαίων και Εργατικό Κέντρο Λάρισας με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών τίμησαν σήμερα τα 41 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στις εκδηλώσεις του δήμου, που άνοιξαν με συναυλία Λαρισαίων μουσικών,  αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της τότε  εκφωνήτριας και μέλους της επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου Τόνιας  Μοροπούλου, η οποία εμφανώς συγκινημένη και καταχειροκροτούμενη τόνισε πως «… η οργή και ο έρωτας για μια ζωή που να μας εκφράζει μας έφερε εκεί. Οι δημοκρατίες δε, κερδίζονται σε αναμετρήσεις ανοιχτές».

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση των φοιτητών του τμήματος Βιοχημείας που τελεί υπό κατάληψη, καταγγέλλοντας  έτσι το καθεστώς «Φορτσάκη» και τα γεγονότα στην Αθήνα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι φοιτητές κάλεσαν σε κοινή πορεία  τους συγκεντρωμένους και τέθηκαν επικεφαλής ενώ αποδοκίμασαν έντονα κατά την ομιλία του τον εκπρόσωπο του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο χαιρετισμός του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη που απουσίαζε για λόγους υγείας, διαβάστηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Θ. Αδαμόπουλο. Στο μήνυμα του ο κ. Καλογιάννης ανέφερε τα εξής: “Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας για να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η νέα δημοτική αρχή, πήρε την πρωτοβουλία και έτσι ο  Δήμος Λαρισαίων, μετά από πολλά χρόνια ανέλαβε τη διοργάνωση  ενωτικών και μαζικών  εκδηλώσεων και την αναβάθμισή τους από μια απλή τυπική διαδικασία όπως οι προκάτοχοί μας την αντιμετώπιζαν στο παρελθόν.

Αλίμονο  εάν η εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, εάν αυτό το ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή, αφήσουμε να χαθεί στο χρόνο.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου μας στοχεύουν στην μνήμη και τη διδαχή. Γιατί η εξέγερση του Νοέμβρη του  ’73 είναι φάρος και πυξίδα. Στο ίδιο πλαίσιο και επιδιώκοντας να βάλουμε και τη νέα γενιά του Δήμου μας στη διαδικασία  της συλλογικής δράσης, σύντομα θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβούλιου Νεολαίας. Θέλουμε να δώσουμε στις νέες και τους νέους του Δήμου μας, το δικαίωμα της θεσμικής παρέμβασης στα τοπικά δρώμενα. Θέλουμε να τους δώσουμε το δικαίωμα να ονειρεύονται, να προτείνουν, να διεκδικούν. Να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους!

Φίλες και φίλοι, επιδιώξαμε να είναι  ενιαίος ο εορτασμός.  Γι αυτό και ήταν επιλογή μας οι εκδηλώσεις να γίνουν χωρίς στενό πολιτικό πλαίσιο, αλλά μόνο με το βαθύ περιεχόμενο ενός απλού αλλά και τόσο ξεκάθαρου μηνύματος.  Το κεντρικό σύνθημα  των εκδηλώσεων  μας «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία – ο Αγώνας συνεχίζεται…» είναι τόσο λιτό αλλά ταυτόχρονα  τόσο βαθύ.

Σήμερα που το ποσοστό των συμπολιτών μας που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σήμερα που σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας τουλάχιστον άνεργος, σήμερα που η παιδεία, η  υγεία,  η ελευθερία ,τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος και η ποιότητα ζωής των πολιτών ισοπεδώνονται από τα οικονομικά συμφέροντα, σήμερα που η δημοκρατία βιάζεται τα μηνύματα του Πολυτεχνείου αναβλύζουν επίκαιρα και διαχρονικά.

Tα αιτήματα για Δημοκρατία, Ισότητα και Κοινωνική Απελευθέρωση παραμένουν και σήμερα ως αιτήματα της χειμάζουσας ελληνικής κοινωνίας. Τα μηνύματα της αντίστασης των φοιτητών του 1973 συνεχίζει να εμπνέει τόσο τη νέα γενιά αλλά και όσους πιστεύουν στις πανανθρώπινες αξίες, , απέναντι στο κλίμα της γενικευμένης απαξίωσης, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Το Πολυτεχνείο είναι εδώ, συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός όταν  πιστεύει στις δυνάμεις του, μπορεί να αμφισβητήσει και να  οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην εξαθλίωση και τον αυταρχισμό και να νικήσει.

Ολοι πρέπει να μείνουμε – και θα μείνουμε – όρθιοι. Και οι νέοι μας στα Πανεπιστήμια, και οι μεγαλύτεροι στους χώρους εργασίας και τα συνδικάτα, και στις γειτονιές και η Αυτοδιοίκηση.

Και σε ότι με αφορά, θέλω  να τονίσω τα εξής: Οι δικαστικές διώξεις κατά απαίτηση  της κυβέρνησης και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν με πτοούν, ούτε με φοβίζουν. Η προστασία της ζωής των δημοτών και της Αυτοδιοίκησης είναι για μας δέσμευσή και καθήκον.

Εχουμε όμως φίλες και φίλοι και άλλο ένα ιερό καθήκον. Να αποκαλύψουμε και να αντισταθούμε στις φασιστικές ιδέες και πρακτικές που απειλούν το δημοκρατικό βίο και τις δημοκρατικές κατακτήσεις τους λαούς. η διαφύλαξη της δημοκρατίας  και της κληρονομιάς του Πολυτεχνείου, καθώς και ο αγώνας ενάντια στις νεοναζιστικές πρακτικές αποτελούν την καλύτερη απόδοση τιμής  σ’ όλους όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας

Λαρισαίες και Λαρισαίοι

Ως δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση από τους αγωνιστές του ‘73 και τη θυσία των παιδιών της εξέγερσης του Νοέμβρη. Να αγωνιστούμε για τις ανατροπές των πολιτικών που φτωχοποιούν το λαό και εξαθλιώνουν την κοινωνία. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνίας αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του Πολυτεχνείου στη δημοκρατική ιστορία της χώρας. Ειμαι αισιόδοξος ότι ο λαός …και η δημοκρατία και πάλι θα νικήσουν.

Ο αγώνας συνεχίζεται….”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠλατεία Ταχυδρομείου

Με ομιλίες και χαιρετισμούς από εκπροσώπους φορέων, σπουδαστικών κινήσεων και εκπροσώπου του ΕΚΛ, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός  και στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Ακολούθησαν πορείες, υπό τη διακριτική παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης, οι οποίες κατέληξαν στην πλατεία Νομαρχίας για την κατάθεση στεφάνων.

Ειρήνη Παπουτσή

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ