ΌΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Ανακοίνωση του ΕΚΛ για τον θάνατο εργάτη σε εκκοκκιστήριο

εκκοκκιστΤο κακό τρίτωσε και ήταν μεγάλο. Μετά από δυο εργατικά «ατυχήματα» στην περιοχή μας που οδήγησαν σε ακρωτηριασμούς των κάτω μελών δυο νέων εργαζόμενων, μέσα σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, σήμερα, άλλος ένας νέος εργάτης έχασε τη ζωή του σε ένα νέο εργατικό έγκλημα, σε εκκοκκιστήριο στο Αχίλλειο της Λάρισας.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας είχε καταγγείλει τότε, ότι τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, δεν οφείλονται στην κακιά στιγμή, αλλά στην εγκληματική αδιαφορία εργοδοσίας και κυβερνήσεων, που δεν παίρνουν και δεν ελέγχουν για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που θα μπορούσαν να ληφθούν, με βάση το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής. Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει τις επιλογές κάθε εργοδότη σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας, είναι η επίδραση που θα έχουν αυτές στα κέρδη της επιχείρησης. Αυτό οδηγεί σε νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, για να κερδίζουν οι επιχειρηματίες.

Το ΕΚΝΛ απαιτεί και διεκδικεί:

  • Άμεση λήψη μέτρων για την υγιεινή κι ασφάλεια εργαζομένων  ανάλογα με το χώρο, το επάγγελμα, τα καθήκοντα. Άμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας με πλήρη κι αποκλειστική απασχόληση σε κάθε χώρο (ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων).
  • Χαρακτηρισμό ως χώρων ανθυγιεινής εργασίας (όλης της βιομηχανίας-βιοτεχνίας, χώρους των ΟΤΑ-καθαριότητα/οικοδόμοι/πράσινο, Νοσοκομεία, κ.ά.) και ένταξη όλων των κλάδων που εργάζονται εκεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Διεύρυνση της ένταξης στα ΒΑΕ (νέα επαγγέλματα βάσει της επικινδυνότητας εργασίας).
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και ανάλογες ειδικές ετήσιες άδειες (πχ κλειστοί χώροι: +10 ημέρες, ακτινοπροστασίας +30 ημέρες).
  • 30ωρο – 5θήμερο – 6ωρο (τέταρτη βάρδια στις υπηρεσίες με 24ωρη λειτουργία) και μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης  στα 55  για τους άντρες και 50 για τις γυναίκες στα ΒΑΕ.
  • Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία & ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.). Προσανατολισμός της Επιθεώρησης στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια.
  • Κατάργηση των ιδιωτικών Υπηρεσιών Πρόληψης (ΕΞ.Υ.Π.Π.) και δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας ενταγμένου στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Κατοχύρωση δημόσιας-δωρεάν καθολικής κοινωνικής ασφάλισης και υγείας.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ