ΜΕ “ΚΛΕΜΜΕΝΑ” ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΤ

ψυρρας και γιαννακακηΟι Βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., κ.κ. Θωμάς Ψύρρας και Μαρία Γιαννακάκη, κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού με θέμα «για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εγκαλείται ο ΕΟΤ μετά την προβολή του φιλμ για την τουριστική προβολή της Ελλάδος για το 2015». Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

“Στη δημοσιότητα δόθηκε πρόσφατα η νέα μικρού μήκους ταινία του ΕΟΤ για την τουριστική προβολή της Ελλάδας το 2015. Το φιλμ με τίτλο «Gods, Myths, Heroes» παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση τουρισμού WorldTravelMarket στο Λονδίνο παρουσία πλήθους τουριστικών παραγόντων και επισκεπτών από όλο τον κόσμο.Στην ομιλία της η Υπουργός, κ.  Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι «σήμερα το πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού δεν είναι πλέον μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά ένα πολυεπίπεδο προϊόν, με θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται και που στόχο έχουν να καλύψουν πλήρως τα ενδιαφέροντα του σύγχρονου και επιλεκτικού επισκέπτη».

Στο εν λόγω φίλμεντοπίστηκαν τρία λάθη.

Η εφημερίδα Guardianεντόπισε το πρώτο λάθος, δηλαδή τη χρήση πλάνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου επί Χίτλερ το 1936. Ο ΕΟΤ παραδέχτηκε το λάθος του και προέβη σε αφαίρεση του συγκεκριμένου πλάνου.

Το δεύτερο λάθος αφορά στη χρήση πλάνων που είχε πάρει από τους 12 Αποστόλους, ένα διάσημο αξιοθέατο στην Αυστραλία, ο φωτογράφοςΤσέρνει, ο οποίος καταγγέλλει ότι η χρήση έγινε χωρίς να το γνωρίζει εκ των προτέρων ή να έχει δώσει την έγκρισή του. Μάλιστα, όπως προσθέτει, το λογότυπο του φωτογράφουδεν είναι ορατό στο βίντεο. Τον Τσέρνει ενημέρωσε συνάδελφός του. «Έχουν δει το βίντεο μου σχεδόν δύο εκατομμύρια φορές από το 2011, κέρδισα κάποια βραβεία, και έχει παρουσιαστεί ως φωτογραφία της ημέρας από τη NASA, μάλλον γι’ αυτό αναγνωρίστηκε» δήλωσε ο Τσέρνει.

Το τρίτο λάθος ανέδειξε στο προσωπικό του ιστολόγιο, αλλά και στο EnetEnglish.gr, ο StianRekdal, ο οποίος ανέφερε ότι πέντε πλάνα από βίντεο που είχε κάνει το 2012 περιλαμβάνονται στο βίντεο του ΕΟΤ «VisitGreece | Gods, Myths, Heroes». Ο StianRekdal κατάγεται από τη Νορβηγία, αλλά ζει στην Αθήνα και δημιούργησε το 2012 ένα βίντεο με τίτλο «Greece», μετά από ένα οδοιπορικό 16 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου τράβηξε περισσότερες από 116.000 φωτογραφίες. Για ένα απ’ αυτά τα πλάνα – σκηνή από τη Σαντορίνη- χρειάστηκε, όπως αναφέρει στην EnetEnglish, πέντε ώρες. Επίσης, όπως καταγγέλλει, στο βίντεο του ΕΟΤ χρησιμοποιήθηκαν πλάνα από το οδοιπορικό του στα Ζαγοροχώρια. Παρόλο που ο Rekdal είχε βάλει τα στοιχεία του στο αυθεντικό βίντεο, όπως καταγγέλλει, το λογότυπό του αφαιρέθηκε από τα περισσότερα πλάνα του βίντεο του ΕΟΤ. Ωστόσο, το υδατογράφημα πνευματικών δικαιωμάτων είναι ορατό σε πλάνα από την Αρχαία Ολυμπία, πάνω στο οποίο, όπως προσθέτει, έχει μπει φωτογραφία του Ηρακλή από τους δημιουργούς του βίντεο του ΕΟΤ.

Επειδή, εάν ισχύουν οι καταγγελίες, πρόκειται για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων.

Επειδή τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου είναι άκρως χλευαστικά. «Η Ελλάδα διεκδικεί τους Δώδεκα Αποστόλους» σημειώνει η SydneyMorningrHerald.

Ερωτάται η Υπουργός:

1)      Ζητήθηκαν και δόθηκαν απαντήσεις από τον ΕΟΤ για τα λάθη στο φίλμ, που κάνει το γύρο του κόσμου;

2)      Ο ΕΟΤ απέκτησε τα απαραίτητα δικαιώματα για το βίντεο και επιμένει στη χρησιμοποίησή του;

3)      Πόσο κόστισε η παραγωγή του φίλμ;”

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com