Όπως αποδεικνύεται, οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι τελικά τόσο άπληστοι και εγωιστές. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τους δοθεί η επιλογή μεταξύ της απώλειας χρημάτων και του να σώσουν έναν ξένο από μια οδυνηρή ηλεκτροπληξία, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να σώσουν τον ξένο.
Η μελέτη έγινε από ομάδα ερευνητών του University College του Λονδίνου.
Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από τη διαπίστωση αυτή -οτι δηλαδή, οι άνθρωποι από τα χρήματα προτιμούν να βοηθούν τους άλλους– σε τέτοιο βαθμό που χρησιμοποίησαν τη λέξη “έκπληξη” -αναμφισβήτητα …αντιεπιστημονικός όρος- δύο φορές σε εργασία 350 λέξεων που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στα Πρακτικά του National Academy of Sciences.
Παρά το γεγονός ότι τα συμπεράσματα της έρευνας προκαλούν έκπληξη, συμπλέουν με τις πρόσφατες ανακαλύψεις για τους προγόνους μας: Οι χιμπατζήδες, στενοί συγγενείς, με κοινό πρόγονο με τους ανθρώπους, σύμφωνα με νέες μελέτες, μπορούν να είναι αρκετά ανιδιοτελείς.
Αν λοιπόν ληφθούν υπόψη όλες οι έρευνες μαζί, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι άνθρωποι στην πραγματικότητα είναι προγραμματισμένοι να είναι αλτρουιστές.
Σε αντίθεση με τη θεωρία της επιβίωσης του ισχυρότερου και του έντονου εξελικτικού ανταγωνισμού, οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να βασίζονται ο ένας στον άλλο για να επιβιώσουν, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει και το συμπέρασμα της μελέτης του University College του Λονδίνου.
Ας ελπίσουμε ότι με την έρευνα αυτή αποκαθίσταται -έστω και λίγο- η πίστη στην ανθρωπότητα.