ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΕΝ ΕΞΥΓΙΑΙΝΕΤΑΙ, ΜΟΝΟ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ!

Ανακοίνωση της Επιτροπής Φ.Α. & Αθλητισμού Κ.Ο. ΚΚΕ ΛΑΡΙΣΑΣ με αφορμή τις εξελίξεις στην ΑΕΛ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΜε αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΛ και την απόφαση του μεγαλομετόχου και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ να προβεί σε αναστολή της λειτουργίας της και να βάλει «πωλητήριο» στην ΠΑΕ εντός 15ημερου  θα θέλαμε να τονίσουμε τα παρακάτω.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική αντίληψη και πρακτική που προωθεί ως μονόδρομο το μοντέλο «ποδόσφαιρο – επιχείρηση» έχει προδιαγεγραμμένα και πεπερασμένα όρια. Η εμπλοκή των επιχειρηματιών με το σημερινό οικοδόμημα του επαγγελματικού αθλητισμού, το οποίο αποτελεί πρόσφορο έδαφος προκειμένου κάποιοι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους ( πολλές φορές άσχετα με τα αθλητικά δρώμενα), είναι από τα βασικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ταξικότητα του σημερινού αθλητισμού. Η εκμετάλλευση των συναισθημάτων των φιλάθλων ή ο φανατισμός των οπαδών, αποτελεί όχημα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Σ’αυτή τη μάχη ρίχνονται όλα τα όπλα, ακόμη και τα παιχνίδια με την ιστορία ή την ύπαρξη ενός σωματείου, όπως η περίπτωση της ιστορικής ομάδας της πόλης μας της ΑΕΛ. Η εικόνα βαθιάς κρίσης με τάσης επιδείνωσης που εμφανίζει σήμερα το ποδόσφαιρο στη χώρα μας και που είναι σε όλους ορατή και δεν μπορεί με τίποτα να φτιασιδωθεί, μπορεί να αποτυπωθεί και στα παρακάτω φαινόμενα:

  • Χιλιάδες ποδοσφαιρικά σωματεία φυτοζωούν, ασφυκτιούν οικονομικά, πάσχουν από έλλειψη γηπέδων και άλλων υποδομών. Αντίθετα οι Ακαδημίες και τα ιδιωτικά γήπεδα 5Χ5 ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια» κάνοντας απρόσιτο το δικαίωμα της πλειοψηφίας της νεολαίας για να έχει πρόσβαση στην άσκηση και την άθληση.
  • Πολλά ποδοσφαιρικά σωματεία λειτουργώντας στη λογική «μικρών ΠΑΕ» έχουν «ιδιοκτήτες», χορηγούς, διαφημίσεις, με αγοραπωλησίες μικρών παιδιών και κάθε είδους συναλλαγές, ακόμη και παράνομο τζόγο. Στην ουσία μετατρέπονται σε «δορυφόρους»  των ΠΑΕ.
  • Έχουμε έκρηξη της βίας μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, με «ραντεβού» θανάτου ακόμη και σε προπαιδικά πρωταθλήματα.
  • Φημολογίες για στημένα παιχνίδια, αλισβερίσια και δοσοληψίες κάτω από το τραπέζι.

Αναζητώντας τις αιτίες της πιο πάνω κατάστασης ορισμένοι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι αν εφαρμόζονταν οι νόμοι, ότι αν πήγαινε ο τάδε ή ο δείνα παράγοντας φυλακή (πρόσφατα είναι τα παραδείγματα φυλάκισης παραγόντων και στην Ελλάδα) θα άλλαζαν τα πράγματα. Ότι φταίει η διαιτησία, η «παράγκα» του τάδε κτλ. Εξάλλου η χθεσινή τους ανακοίνωση τα λέει όλα.  Μιλάει για παθογένειες, δεν αμφισβητεί την ουσία, δηλαδή την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου, δέχεται τον επαγγελματικό αθλητισμό αλλά με «υγιείς» επιχειρηματίες και προβάλει ένα άλλο μοντέλο συνύπαρξης του «επαγγελματικού» αθλητισμού με τον «ερασιτεχνικό» όπως λένε.

Το ΚΚΕ δεν δέχεται τον ψεύτικο διαχωρισμό του «επαγγελματικού» ποδοσφαίρου με το «ερασιτεχνικό» που προβάλει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μεν ένα να προχωράει και παράλληλα να ενισχύεται και το άλλο. Αυτή η αντίληψη αποτελεί αυταπάτη και αποπροσανατολισμό από την πραγματικότητα. Δε γίνεται στην Ελλάδα και δε γίνεται πουθενά. Γιατί μια πολιτική δεν μπορεί να έχει δυο ψυχές εντελώς αντίθετες. Δηλαδή,  ή θα έχεις τη λογική ότι το ποδόσφαιρο θα γίνει επιχείρηση και αυτό θα στηρίζεται και θα τα ρίχνεις όλα για τη βιομηχανία του θεάματος ή θα τα ρίχνεις στην ανάπτυξη της άθλησης του λαού μέσα από το σχολείο και το αθλητικό σωματείο.

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας της κρίσης του ποδοσφαίρου είναι η ίδια η δομή του και η ανάπτυξή του στην βάση των ομάδων – επιχειρήσεων ΠΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία του καθορίζεται από τους ανελέητους νόμους του καπιταλισμού και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.  Το ΚΚΕ πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο είναι δικαίωμα του λαού και της νεολαίας που πρέπει να υλοποιείτε στην πράξη.  Ο λαός έχει ανάγκη από ένα ποδόσφαιρο όπου οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, από απλοί θεατές και δέκτες των εξελίξεων που κάποιοι άλλοι αποφασίζουν, θα μετατραπούν σε πρωταγωνιστές και συμμέτοχους σε επίπεδο άσκησης του αθλήματος και όπου σε επίπεδο διοίκησης και λήψης των αποφάσεων θα συμμετέχουν όλοι οι ασχολούμενοι με το άθλημα φορείς ( προπονητές, αθλητές, γονείς, διαιτητές κτλ). Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα μεγάλο κίνημα σε αυτή την κατεύθυνση, ένα ισχυρό μέτωπο κατά της εμπορευματοποίησης, όπου να βάλει στο επίκεντρο της διεκδίκησης την:

             Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον  αθλητισμό. Κατάργηση του  «επαγγελματικού» αθλητισμού ( ΠΑΕ-ΚΑΕ) που βασίζεται στους επιχειρηματίες και  δήθεν χορηγούς.

             Κατάργηση του τζόγου – στοιχήματος στον αθλητισμό.

             Κάλυψη όλων των δαπανών των τοπικών πρωταθλημάτων της ΕΠΣΛ από θεσμοθετημένο κονδύλι της ΕΠΟ και όχι να τα φορτώνονται στις πλάτες τους τα ποδοσφαιρικά σωματεία. Να κοπούν οι δεσμοί με τους χορηγούς.

             Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αθλητών-μαθητών με ανά 3μηνο ιατρικές εξετάσεις

             Να μειωθεί άμεσα στο 50% η συνδρομή σε όλα τα σωματεία. Η συνδρομή πρέπει να είναι συμβολική και το κράτος να εξασφαλίζει οικονομική στήριξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ