ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ

της Έλλης Πάνου

neonazi1«Στις 15 Νοεμβρίου, οι νεοναζί περπάτησαν στους δρόμους του Wunsiedel. Δεν μπορούσαμε να τους εμποδίσουμε. Αλλά μπορούσαμε να τους αναγκάσουμε να περπατήσουν για έναν καλό σκοπό: έτσι για πρώτη φορά, μια πορεία φασιστών εξελίχθηκε σε πορεία …εναντίον τους- εν αγνοία τους. Για κάθε μέτρο που διέσχιζαν, 10 ευρώ πήγαιναν στα ταμεία της οργάνωσης EXIT-Deutschland, ένα πρόγραμμα που βοηθάει μέλη οργανώσεων νεοναζί να αλλάξουν πορεία.

Το αποτέλεσμα: 10.000 ευρώ και πολλοί έκπληπτοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές»

Απλό και αποτελεσματικό το κόλπο της αντιφασιστικής οργάνωσης «Rechts gegen Rechts» και των κατοίκων του Wunsiedel, που είχαν κουραστεί να παρακολουθούν, ανήμποροι να αντιδράσουν, τους νεοναζί να καταφθάνουν, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, και να παρελαύνουν μπροστά στα σπίτια τους για να τιμήσουν στην επέτειο του θανάτου του τον Ρούντολφ Ες, που είχε ταφεί στο τοπικό νεκροταφείο.

neonazi-greekΤο Wunsiedel, μια μικρή πόλη κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, ήταν χρόνια τώρα σημείο συγκέντρωσης των ακροδεξιών απ’ όλη την Ευρώπη που ήθελαν να προσκυνήσουν στον τάφο του Ρούντολφ Ες. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν πάλι και πάλι και προσπάθησαν μάταια να αποσπάσουν δικαστική απόφαση που να απαγορεύει αυτές τις συγκεντρώσεις. Μέχρι που έκαναν κι εκταφή των οστών του Ες το 2011, καταστρέφοντας τον τάφο του. Χωρίς αποτέλεσμα. Οι νεοναζί επέστρεψαν για το προσκύνημά τους.

Νεοναζί κατά του… φασισμού!

Φέτος, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Η πόλη κατέστρωσε σχέδιο ώστε οι δραστηριότητες των φασιστών να έχουν τουλάχιστον… θετικό αποτέλεσμα. Έτσι, όταν άρχισε η οργανωμένη, πειθαρχημένη πορεία, οι περίπου 200 νεοναζί βρέθηκαν να στέκονται στη γραμμή εκκίνησης της «Rechts gegen Rechts», η οποία συγκεντρώνει χρήματα για το πρόγραμμα «EXIT-Germany», που έχει στόχο να βοηθά όσους έχουν ενταχθεί σε ακροδεξιές ομάδες, να ξεφύγουν και να αλλάξουν τη ζωή τους.

Οι νεοναζί ακολούθησαν τη συνηθισμένη τους διαδρομή και διαπίστωσαν -μάλλον έκπληκτοι- ότι οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με μηνύματα που τους προέτρεπαν να προχωρήσουν από τη γραμμή εκκίνησης μέχρι τη γραμμή τερματισμού.

neonazi3Ροζ πανό είχαν τοποθετεί κατά μήκος της πορείας με ενθαρρυντικά σλόγκαν που «ευχαριστούσαν» τους «αγαπητούς ναζί» για τη συνεισφορά τους. «Τελικό σπριντ αντί για τελική νίκη» έγραφε ένα από αυτά, παραπέμποντας στην «τελική λύση» των ναζί για τους Εβραίους. Ακόμα και τραπεζάκια με μπανάνες υπήρχαν στον δρόμο για να τονωθούν οι ανυποψίαστοι «αθλητές», με ένα πανό να γράφει «Mein Mampf» (ή το «κολατσιό μου»), παραφράζοντας τον τίτλο της αυτοβιογραφίας του Χίτλερ.

kar.org.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com