ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «HIATUS» ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΖΟΡΜΠΑ ΣΤΗΝ CASK GALLERY

ΕΚΘΕΣΗΗ τρίτη από τις πέντε κυλιόμενες ατομικές εκθέσεις στο πλαίσιο του προγράμματος CASK_up εγκαινιάζεται στην CASK gallery στις 24 Νοεμβρίου. Η σειρά έργων hiatus αποτελεί μία σπουδή πάνω στη σχέση συμμετρίας – ευμετρίας και την προβολική της επιρροή στην ψυχοσύνθεση δημιουργού και θεατή.

Με οπτικό ερέθισμα τα ψυχολογικά test του Rorschach, ο άξονας, το κέντρο, το μαύρο και οι δυναμικές εικόνες χρησιμοποιούνται εργαλειακά για να δοκιμάσουν τα υποκειμενικά όρια της ερμηνείας των έργων.

Hiatus είναι η σχισμή, το κενό, η διαίρεση. Αφηρημένες υβριδικές φόρμες αμφιταλαντεύονται μεταξύ του κενού και του άδειου, του κέντρου και του χάσματος, πυροδοτώντας το πολιτιστικό ασυνείδητο του θεατή να λειτουργήσει ως προβολικό εργαλείο των εμπειριών και των βιωμάτων του.

Παράλληλα η ισορροπία και η επιβλητικότητα των μορφών προδίδουν την εμμονική ενασχόληση του δημιουργού με το δίπολο συμμετρία – αρμονία και το ρυθμό της δημιουργικής πράξης που από μόνης της λειτουργεί ως ψυχαναλυτικό μέσο.

Με τη χρήση της διπλοτυπίας και την εισαγωγή ενός κεντρικού άξονα (hiatus) μεθοδολογείται μια πιο απόλυτη τεχνική προσέγγιση που αποσκοπεί στη συμμετρία, αλλά που ταυτόχρονα επηρεάζεται από μη ελέγξιμους παράγοντες όπως η ρευστότητα του υλικού και η χειρονακτική διαδικασία, πράγμα που καταλήγει σε ένα πιο ευμετρικό αποτέλεσμα και πιο οργανικές μορφές.

Τα χαρακτηριστικά αυτά εμφανίζονται και στη video εγκατάσταση, όπου ο θεατής εισέρχεται σε ένα περιβάλλον με οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα στο οποίο υποβάλλεται σε μία ψυχολογική κατάσταση ύπνωσης – ενδοσκόπησης.

Η hiatus σίγουρα δε θέτει απλά τις συνισταμένες ενός ψυχολογικού πειράματος, αλλά αποσκοπεί στο να επαναπροσδιορίσει την επικοινωνία και την ταύτιση ή μη ταύτιση ερμηνειών του έργου μεταξύ δημιουργού – θεατή.

Η Σωτηρία Ζορμπά

Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, με καθηγητή τον Ι. Φωκά, από το 2008 έως το 2014.Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, workshops, residencies και φεστιβάλ τέχνης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ