ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙΟμαδικά πυρά κατά του νέου σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) εξαπέλυσαν εκπρόσωποι φορέων της δικαιοσύνης (δικαστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) καταγγέλλοντας ότι φαλκιδεύει δικαιώματα των πολιτών, εξυπηρετεί προνομιακά συμφέροντα των τραπεζών σε πλειστηριασμούς και θα δημιουργήσει «βουβές δίκες».

Πυρά κατά του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Προέβλεψαν ότι αν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, θα επιβραδυνθεί η απονομή δικαιοσύνης στις αστικές διαφορές, θα προκύψει ανασφάλεια δικαίου, αλλά και αύξηση των «κόκκινων δανείων» των νοικοκυριών. Εκφράζοντας αμέριστη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των δικηγόρων όλοι οι φορείς κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, γιατί δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε βάρος των πολιτών στον χώρο του ιδιωτικού δικαίου, αλλά και σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών, λόγω της προνομιακής μεταχείρισης των τραπεζών.

Ο πρόεδρος των δικηγόρων Β. Αλεξανδρής επέκρινε τις ρυθμίσεις για «πλειστηριασμούς – εξπρές» , καταγγέλλοντας ότι η κατάργηση προνομίων του Δημοσίου και η αλλαγή της σειράς κατάταξης (στον πίνακα δανειστών) ευνοεί τις τράπεζες σε βάρος του κράτους και των ασφαλιστικών οργανισμών. Τόνισε ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαπίστωσε ότι έτσι θα υπάρξουν απώλειες στα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων, καταγγέλλοντας ότι η παραχώρηση προνομίων στις τράπεζες θα οδηγήσει σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, αφού οι συναρμόδιοι υπουργοί (Οικονομικών, Δικαιοσύνης) διαβεβαιώνουν ότι οι απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές του προϋπολογισμού…

 

AΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ – ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ